Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Міністрам наказано не сидіти в Києві

9 вересня, 2004 - 00:00

На вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів прем’єр Віктор Янукович закликав членів уряду активізувати роботу з Верховною Радою, щоб до кінця тижня визначитися щодо найважливіших законопроектів. Зокрема тих, які впливають на добробут громадян. Водночас прем’єр закликав членів Кабміну бути особливо пильними стосовно низки законопроектів, які останнім часом «накидали» до Верховної Ради для прийняття популістських рішень. «Вони розбалансують бюджет. На такій законодавчій базі бюджету не сформуєш», — сказав В. Янукович, висловивши побоювання, що необачне прийняття деяких законопроектів може призвести до зростання боргів із зарплати. «Ми знову повертаємося на стару дорогу. Ми не повинні допустити цього», — відзначив він. Першочерговими завданнями уряду В. Янукович назвав повернення боргів і виконання бюджету. Прем’єр також зазначив, що доручив цього року частину коштів перенаправляти до місцевих бюджетів, «щоб збільшити частку бюджету в бюджетах регіонів».

А відкриваючи засідання уряду, прем’єр повідомив, що доходна частина зведеного бюджету України на 2005 рік становитиме орієнтовно 108 млрд. грн. «На 108 млрд. грн. виходимо на наступний рік», — сказав В. Янукович, наголосивши, що головне завдання бюджету-2005 — розвиток. Прем’єр-міністр зазначив, що кожне міністерство та відомство має посилити роботу з узгодження з Мінфіном остаточного розміру статей бюджету, що стосуються сфер їхньої діяльності. Він також додав, що робота над бюджетом триватиме за графіком, попри заклики бойкотувати бюджетний процес, які звучать у стінах Верховної Ради. «Це популістські заходи. Бюджет розглядатимемо та прийматимемо вчасно», — сказав прем’єр-міністр. Він також висловив стурбованість тим, що «в регіонах побутують розмови, що бюджет не буде сформований, бюджету не буде». Звертаючись до членів уряду, В. Янукович зазначив: «Ми повинні забезпечити всі умови, щоб регіони підготувалися до зими. Вибори закінчаться, а життя триватиме».

Прем’єр-міністр виступив і проти підвищення в Україні тарифів, зокрема на енергоносії. «Оптимізація тарифної політики має йти через лічильники, через їхнє встановлення», — сказав він, наголосивши на важливості опрацювання цього питання в регіонах для кожного з членів Кабінету Міністрів. «Треба не сидіти тут, у Києві, а роз’їхатися і разом із регіонами відпрацьовувати насущні питання», — заявив прем’єр. При цьому, з його слів, члени уряду повинні відпрацьовувати в регіонах гострі питання своєчасного введення важливих об’єктів соціальної сфери, житлово-комунального господарства та повернення всіх боргів минулих років. «Ми взяли на себе зобов’язання повернути борги, тому кожен член уряду в своєму відомстві повинен проаналізувати, що ми повинні робити, щоб ми обов’язково це питання закрили цього року», — підвів риску прем’єр.

Газета: 
Рубрика: