Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Міст зведено — в селі свято!

19 серпня, 2008 - 00:00
КРУШЕЛЬНИЦЬКІ ЖІНКИ У СВЯТКОВОМУ НАСТРОЇ, МАЛО НЕ ТАНЦЮЮЧИ, ПЕРШИМИ СТУПИЛИ НА ЗВЕДЕНИЙ ВІЙСЬКОВИМИ МІСТ — ТЕПЕР ВОНИ СПОКІЙНІ ЗА СВОЇХ БЛИЗЬКИХ / ФОТО АВТОРА

Тепер жінки, що живуть у селі Крушельниця Сколівського району, що на Львівщині, не переживатимуть, коли діти збиратимуться до школи, на другий берег річки. А то мало серце собі не з’їдали — скоро вересень, новий навчальний рік, а учні змушені будуть прямувати через «лавку», як називають селяни навісний міст, який «де проржавів, а де й зогнив». Адже стаціонарний міст через Стрий знесла велика вода, що прийшла із паводком. Тепер цей міст поновлять лише через рік-два... До цього ж часу у селах Підгородці, Урич, Сопіт і Ямельниця Сколівського району мало не відрізаними від «великої землі» могли залишатися близько чотирьох тисяч людей, дві сільські ради...

Однак на допомогу селянам прийшли військові. Через річку Стрий вони у прискореному темпі звели тимчасовий автомобільний міст. Щоправда, Президент України Віктор Ющенко, коли після паводку тут побував, пообіцяв, що міст буде через два тижні, та військові план перевиконали і звели раніше. Тепер конструкція військової переправи буде стояти доти, доки Львівський облавтодор не збудує стаціонарний міст.

...А на урочисте відкриття тимчасового мосту люди зібралися не лише для того, щоб подякувати будівельникам (хоча вони того варті!), а ще й тому, щоб подякувати рятівникам. Бо військовослужбовці 107-го Центру дорожнього забезпечення Збройних сил України не лише наводять мости, а й рятують життя. Що поробиш — чимало мешканців, незважаючи на небезпеку і примхи гірської річки, намагалися самостійно переправлятися через річку вбрід. Так само сталося й тоді, коли вантажний автомобіль «ГАЗ-53», в якому їхало близько 40 мешканців навколишніх сіл, заглух на середині річки. Бурхлива течія почала підмивати колеса та зносити машину. Це побачили військовослужбовці, що працювали на будівництві мосту, і, миттєво оцінивши ситуацію, кинулися на допомогу. Водій армійського «КамАЗу» молодший сержант Олександр Кушнір та його напарник старший солдат Леонід Герасимчук під’їхали нижче за течією до вантажівки і заблокували сповзання машини на загрозливу глибину. Військові з борту на борт швидко пересадили переляканих людей і вивезли їх у безпечне місце.

Як стало відомо «Дню», найближчим часом військовослужбовців, що проявили героїзм, рятуючи жінок та дітей, буде нагороджено Президентом України державними нагородами. А поки що відзнаки Міноборони та подарунки від Львівської облдержадміністрації отримали військові будівельники.

Ірина ІВАХІВ, Львів
Газета: 
Рубрика: