Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Мітинг під куполом

24 листопада, 2004 - 00:00
«ІНАУГУРАЦІЇ НЕ БУЛО», — ТАК ОХАРАКТЕРИЗУВАВ ПОДІЇ В ПАРЛАМЕНТІ СПІКЕР ВЕРХОВНОЇ РАДИ ВОЛОДИМИР ЛИТВИН. «З ТАКИМ ЖЕ УСПІХОМ МОЖНА БУЛО Б ПРИЙТИ ДО ПАРЛАМЕНТУ І ОГОЛОСИТИ СЕБЕ ПРЕЗИДЕНТОМ БЕЗ ВИБОРІВ ВЗАГАЛІ», — ЗАЯВИВ ВІН. ПОДІЇ, ЩО ВІДБУВАЮТЬСЯ, ЛИТВИН НАЗВАВ «ВУЛИЧНОЮ ДЕМОКРАТІЄЮ» / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА / «День»

Менше 200 депутатів взяли участь в учорашньому «додатковому» засіданні Верховної Ради України. Тобто для затвердження порядку денного та прийняття результативних рішень бракувало близько 30 голосів (необхідний мінімум — 226). Проведення позачергового засідання ініціювала парламентська опозиція, що зібрала необхідні для цього 150 підписів народних обранців.

У засіданні брали участь представники фракцій «Наша Україна», Народної аграрної партії, НДП — ПППУ, Соцпартії, БЮТ, групи «Центр». Зате гостьова ложа була заповнена, підвищену цікавість до того, що відбувається, проявили зарубіжні дипломати.

Голова Верховної Ради, Володимир Литвин, відкриваючи засідання, закликав усі політичні сили до діалогу, а колег- депутатів — до прийняття політичного рішення для урегулювання політичної ситуації, яка «набуває загрозливих ознак і стрімко сповзає до широкомасштабного громадянського конфлікту». Зі слів В. Литвина, дії політиків і влади, спрямовані на короткий результат, «розкололи суспільство та вивели людей на вулиці». На необхідності діалогу наполягав і, зокрема, лідер НДП Валерій Пустовойтенко.

Проте діалог укотре не вдався: представники опозиції, як і обіцяли, жорстко зажадали оголошення Віктора Ющенка президентом України. «Нашоукраїнець» Ігор Юхновський із парламентської трибуни закликав В. Ющенка негайно прийняти президентську присягу, що той і зробив, поклавши руку на Біблію, що лежала на тій самій трибуні. Проте це сталося вже за рамками засідання ВР: Володимир Литвин, будучи не в силах припинити це, за його словами, «шоу», оголосив засідання закритим.

А що стосується політичних рішень — про недовіру ЦВК — то в цьому випадку власниками «золотої акції», що впливає на здатність ВР їх приймати, виявилися комуністи. Судячи із зачитаної на засіданні першим віце-спікером і другою особою в КПУ Адамом Мартинюком заяви, фракція Компартії ухилилася від висловлення своєї позиції в цьому процесі. Комуністів опозиція влади «програла».

Газета: 
Рубрика: