Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Модель лиха — за сценарiєм «Закарпаття-98»

27 вересня, 2000 - 00:00

25 вересня в Ужгороді розпочався практичний етап проведення міжнародних навчань «Закарпаття-2000». Участь у них беруть майже 400 осіб із 12 країн світу. На спільній прес- конференції в Києві міністр із надзвичайних ситуацій України Василь ДУРДИНЕЦЬ повідомив, що в основу навчань покладено реальні події катастрофічного паводку листопада 1998 року на Закарпатті. Василь Дурдинець нагадав, що саме тоді було зруйновано 15 тисяч будинків, пошкоджено 170 кілометрів доріг і 13 тисяч жителів опинилося без даху над головою. У цілому тоді в зоні лиха, за його словами, опинилося 260 населених пунктів та 400 тисяч населення.

Вже сьогодні, заявив міністр, в Україні із залученням органів центральної влади та Закарпатської області втілюється дворічна програма, яка «убезпечить життя людей від Карпат до Чопа». За фінансової підтримки Швейцарії, зокрема наданих нею $5 млн., у декількох районах Закарпаття проводяться відповідні протиповеневі заходи.

Зі свого боку, представник головного комітету з питань планування цивільного захисту населення НАТО Франческо ПАЛМIЄРI зазначив, що якби за останні п’ять років Україна тісно не співпрацювала з НАТО, то навряд чи мала б партнера для організації таких навчань, як «Закарпаття 2000». Наданняміжнародної допомоги, за його словами, в катастрофах – то гарна річ, але запобігати їм значно краще. Франческо Палмієрі також повідомив, що сьогодні НАТО розглядає український пілотний проект, щоб дослідити виникнення повеней.

Як повідомив «Дню» міністр із надзвичайних ситуацій України Василь Дурдинець, під час практичного етапу навчань відпрацьовуватимуться пошуково–рятувальні операції, життєзабезпечення, надання медичної допомоги, очищення води та забруднених річок. Частиною навчань буде «нещасний випадок» на залізниці із цистерною, що містить небезпечні речовини. Уперше в навчаннях пройде «бойове хрещення» спільний батальйон «Тиса», який було створено в грудні 1999 року за згодою України, Угорщини, Словаччини та Румунії.

Віктор ВОРОНЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: