Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Молодість»-2009: соціальність у пошані

3 листопада, 2009 - 00:00
ЖАН-КЛОД ВАН ДАММ ВРУЧАЄ ГРАН-ПРІ «МОЛОДОСТІ» РЕЖИСЕРУ ФІЛЬМУ «ДІВЧИНКА» РАЙНЕРУ ФРІММЕЛЮ / ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Роздача нагород 39-ї «Молодості» пройшла без великих урочистостей, на відміну від попередніх років, коли церемонію проводили в Палаці «Україна». А втім, здається, від того фестиваль тільки виграв, бо менш формальна атмосфера кінотеатру «Київ» личить огляду дебютів.

Деякі переможці стали відомі ще напередодні, коли свої рішення оголосили журі у різноманітних паралельних конкурсах. Міжнародна федерація кінопреси FIPRESCI та Міжнародна федерація кіноклубів FICC були одностайні, що саме по собі рідкість: переможцем в обох категоріях став «Вовчик» росіянина Василя Сігарєва — соціальна драма, знята, однак, з формальною вишуканістю. Свій диплом стрічці Сігарєва присудило також Екуменічне журі.

У паралельному конкурсі ЛГБТ-фільмів (тематика секс-меншин) «Сонячний зайчик» переміг «Він — моя дівчинка» (реж. Жан-Жак Зільберман, Франція). Режисер отримає спеціальний приз від представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні.

Рішення другого дня більш вагомі — адже свої вердикти оголошує головне журі, до того ж усі призи підкріплені грошовими преміями, що важливо для авторів-початківців. Що ж до заслужених кіномитців, то традиційний почесний приз за внесок в український кінематограф отримав композитор Вадим Храпачов.

Не обійшлося в неділю без несподіванок: приз глядацьких симпатій за підсумками голосування публіки здобув один із найменш цікавих фільмів повнометражної програми — данська мелодрама «Любов та гнів» (режисер Мортен Гізе).

Українські автори ані в перший, ані в другий день відзначені не були. Однак лідер серед вітчизняних фільмів все ж визначився. Ним стала неігрова короткометражка Максима Васяновича «Мама померла в суботу на кухні...»: першість молодому документалістові віддали як журі паралельного конкурсу «Панорама українського кіна 2007 — 2008», так і один із провідних українських телеканалів, що цього року заснував свій власний приз для кращого вітчизняного режисера незалежно від програми, в якій демонструється фільм. Особливо приємно те, що наша газета була першою, яка написала про цей фільм, таким чином відкривши молодого талановитого режисера для ширшого кола глядачів (див. «День» від 24 червня цього року).

Окрім роботи Васяновича, журі «Української панорами» відзначило дипломами стрічки «Не один вдома», реж. Олена Фетісова; «Святилище мрій», реж. Сергій Волков; «Impression», реж. Ігор Бутирин; «Не страшно», реж. Катерина Науменко.

Що ж до головного журі, яке склали Вальдемар Дзікі (продюсер, кінорежисер, Польща), Іван Малкович (поет, голова видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», Україна), Владімір Перісіч (режисер, Сербія) Олександр Віноградов (художник-концептуаліст, Росія) і очолив відомий французький режисер Тоні Ѓатліф, то завдання перед ним було не з простих, оскільки конкурс цьогорічної «Молодості» можна без перебільшень назвати чи не найсильнішим за весь час існування фестивалю.

Отже, приз за кращий студентський фільм та 2500 доларів було поділено між фільмами «Кася» (реж. Елізабет Льядо, Бельгія) та «Сигнал» (реж. Адріан Флюкіѓер, Швейцарія). Диплом журі в цій номінації отримала «Анна» (реж. Рунар Рунарссон, Данія).

«Оленя» за кращий короткометражний ігровий фільм та субтитрування на 2500 дол. від компанії «Laser Video Titres» отримала «Автономія волі» бельгійця Антуана Купера.

Кращим у повнометражному змаганні (з преміальними 2500 доларів) став грузинсько-казахський «Той берег» Ѓеорѓія Овашвілі — фільм-подорож про підлітка, котрий мандрує в пошуках батька.

А головний тріумфатор фестивалю цілком заслужено отримала італо-австрійська драма «Дівчинка» (режисери Тіцца Кові, Райнер Фріммель). Цікаво задуманий і талановито втілений твір здобув не тільки гран-прі (статуетка «Скіфський олень», диплом та премія 10000 дол.), а й приз Екуменічного журі, а також приз імені Іва Монтана (з премією 1000 євро) для найкращою акторки (Патрісія Герарді).

Детальний звіт про цьогорічну «Молодість» дивіться в найближчих числах.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День»
Газета: 
Рубрика: