Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

МОЗ: із посту слід виходити обережно

16 квітня, 2009 - 00:00
«ПЕРЕДОВИЙ ДОСВІД» / ФОТО ЛЕОНІДА БАККА / «День»

В останній тиждень Великого посту, перед Великоднем, дієтологи вважають за необхідне попередити співвітчизників про небезпеку для здоров’я під час різкої зміни харчового раціону. Надмірне споживання тваринної їжі, яка присутня у великій кількості на святкових столах у кожній українській родині, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я, обумовити загострення існуючих хронічних хвороб та викликати ускладнення, застерігає головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець через прес-службу Міністерства охорони здоров’я. Швець зазначає, що православне духовенство та медична наука мають багато спільного в розумінні значення Великого посту: багато користі можна знайти в обмеженнях, які пропонуються церквою не лише для духовного, а й для фізичного здоров’я людини. Водночас медики нагадують людям, які сповідують піст, про необхідність дотримуватися рекомендацій з харчування під час виходу із посту. «Навіть здорові люди часто провокують розлади в функціональному стані організму стрімкою зміною раціону харчування після закінчення посту. Тому помірне, поступове й зважене розширення набору продуктів та їх кількості необхідне всім без винятку», — наголошує головний позаштатний дієтолог МОЗ. Запобігти негативним наслідкам може дотримання таких правил. Насамперед кількість їжі, яка споживається за святковим столом, не повинна бути надмірною: поступове збільшення кількості їжі обумовлене необхідністю відновлення належного рівня продукції ферментів, який суттєво зменшується під час посту з огляду на обмеження кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження. За святковим столом не слід вживати понад 150 — 200 грамів м’яса (особливо жирного — свинини та баранини), більше одного яйця та багато соусів (в тому числі — майонезу), які містять велику кількість тваринних жирів. Краще віддати перевагу рибі та продуктам рослинного походження — фруктам, овочам та злаковим. Особливо обережно слід вживати алкогольні напої, адже отруєння алкоголем посідає одне з перших місць серед причин госпіталізації українців у святкові дні.

Газета: 
Рубрика: