Спалах пташиного грипу у Криму локалізовано, і нині це захворювання небезпеки для населення не складає. Про це днями повідомив міністр охорони здоров’я України Василь Князевич. Нагадаємо, увечері 17 січня в птахівничому господарстві селища Рівне Красногвардійського району АР Крим при лабораторному дослідженні загиблої птиці було виявлено високопатогенний вірус пташиного грипу. Після цього на згадану птахоферму прибули працівники ветеринарної, санітарно-епідеміологічної служб, Міністерства надзвичайних ситуацій України.
— Протягом 1,5 доби було знищено майже 25 тисяч голів птиці та утилізовано близько 15 тисяч яєць. Нині встановлені трьох- і десятикілометрові зони навколо осередку інфекції, й там оголошено 21-денний карантин. Згідно із моїм наказом, діє оперативний штаб для координації діяльності роботи органів влади Криму та закладів МОЗ із профілактики грипу та щоденного забезпечення оперативною інформацією. Обстежено майже 10 тисяч дворів в 170-ти населених пунктах. Випадків падежу домашньої птиці не виявлено, — запевняє Василь Князевич.
Міністр стверджує: сьогодні небезпеки поширення пташиного грипу та зараження ним населення в Україні немає. Однак для профілактики цього небезпечного захворювання жителям населених пунктів, що потрапили до небезпечної зони, медики провели вакцинацію проти звичайного грипу та порекомендували вживати препарати, які підвищують імунітет. Звідки вірус пташиного грипу потрапив на ферму в Рівному, в Міністерстві охорони здоров’я поки що не знають, лише припускають, що, можливо, причиною розповсюдження цього небезпечного захворювання стали браконьєри, котрі вбили заражену дику птицю.
— Крим відзначається тим, що тут постійно зимують перелітні птахи. Можливо, хтось із мисливців застрелив дику качку чи гуску, а потім її рештки склювала домашня птиця, — говорить Василь Князевич.
«Розваги» браконьєрів обійшлися недешево як державі, так і підприємцю. Адже останній потерпів збитки майже на півмільйона гривень, а в МОЗ запевняють, що компенсація можлива лише у випадку, якщо власник птахоферми дотримувався необхідних санітарно-епідеміологічних норм.
Як повідомив головний державний санітарний лікар України Микола Проданчук, ситуація в Криму з пташиним грипом нині не вважається надзвичайною, тому кордони АР поки що ніхто закривати не збирається. Натомість у районах Криму проводяться рейдові перевірки місць продажу курячих яєць та м’яса. Здійснюється також моніторинг захворюваності на звичайний грип і, як стверджує Микола Проданчук, в Україні поки що жодна з областей не перейшла епідпоріг. За прогнозами епідеміологів, пік захворюваності на грип прогнозується на початок-середину лютого (через два—три тижні), а потім (через чотири—шість тижнів) очікується спад. Цього року, окрім звичайних штамів вірусу грипу (А і В), українцям загрожує ще й новий — так званий «Соломонові острови». Однак, за словами пана Миколи, цей штам є новий для України, але не для світу, тому небезпеку для людини становить приблизно таку ж, як і його «брати».
Аби не захворіти на грип (в тому числі і пташиний, який за симптоматикою мало відрізняється від звичайного, але наслідки його можуть бути значно тяжчими), лікарі радять зміцнювати імунітет за допомогою імуностимуляторів (настоянки ехінацеї, елеутерококу), уникати контактів із хворими людьми, ізолювати домашню птицю від контактів із дикою, купувати лише свіже м’ясо без ознак хвороби (темний колір, крововиливи), яйця — без залишків екскрементів на шкарлупі та з непошкодженою шкарлупою. Варити м’ясо потрібно не менше години, а яйця — 15 хвилин або смажити з обох боків. Консервоване ж м’ясо птиці є цілком безпечне, оскільки перероблені продукти піддаються термічній обробці, при якій віруси гинуть.