Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На хвилях Українського радіо

...звучатимуть нові п’єси-переможці конкурсу «Відродимо забутий жанр»
14 лютого, 2009 - 00:00
АКТРИСА АДА РОГОВЦЕВА ПООБІЦЯЛА, ЩО ВІЗЬМЕ УЧАСТЬ У РАДІОЗАПИСУ КОТРОЇСЬ ІЗ П’ЄС-ПЕРЕМОЖЦІВ КОНКУРСУ

12 лютого у концертно-студійному комплексі Національної радіокоманії України відбулася урочиста церемонія нагородження переможців Другого всеукраїнського конкурсу радіоп’єс «Відродимо забутий жанр».

Радіодрама — одна з найтрагічніших сторінок в історії Українського радіо. Жанр почав успішно розвиватися у 30-ті роки. Тоді радіодраматурги намагалися «між рядками» сказати правду про те, що відбувається в державі. Як результат, вони разом із іншими працівниками радіо — редакторами, режисерами та артистами — були знищені. У той же час була сфабрикована так звана «справа Українського радіокомітету».

«Ми відроджуємо жанр, на якому виросли покоління, і який сьогодні так потрібен українським слухачам, — говорить президент Національної радіокомпанії України Віктор Набруско. — Адже що їм пропонує телеефір? Фактично, попсу й примітивізм. А українське радіо прикметно вирізняється у вітчизняному інформаційному просторі. Можна сказати, це — окремий материк. І в переліку наших проектів конкурс радіоп’єс стає помітним явищем. А втім, явищем і в духовно-культурному житті країни. Адже цьогоріч у змаганнях взяло участь майже 400 учасників, серед яких студенти, вчителі, артисти, журналісти, пенсіонери...». «Колись мені, дитині, Українське радіо багато подарувало: концерти класичної музики, золотий фонд світових опер, літературну класику... Потім радіотеатр «зробив» мене як актрису, — продовжує актриса Ада Роговцева. — Ми приходили до радіорежисера Ніни Миронівни Новоселицької вчитися. Учитися мові, вчитися відчувати дихання людей, до яких зверталися, по той бік мікрофону, зрештою, вчитися людяності... Я щаслива, що багато грала за життя. Але ще щасливіша, що на радіо зіграла майже все: українську, російську, зарубіжну класику. З останнього — 26 годин Лесі Українки — п’єси та драматичні поеми. Маленька студія у Мукачеві. Опалювали приміщення електрообігрівачем. І мені вже 70 років. І за це майже не платять. А я щаслива! (Хоч про умови звукозапису, звичайно, треба подбати.) Бо, очевидно, те, що може зробити радіо, мало хто буде спроможний зробити».

Отож, премії Другого всеукраїнського конкурсу радіоп’єс «Відродимо забутий жанр» отримали: першу — Маргарита Норець за твір «Мама Рома, або Епізод із життя субретки», присвячений творчості італійської кіноактриси Анні Ман’яні; другу — Євгенія Кононенко за «Телефонну елегію», де порушено доволі актуальну для нашого суспільства тему — приреченість людей похилого віку, які часто позбавлені опіки як з боку держави, так і з боку найближчих рідних; третю — Наталя Коломієць за п’єсу «Усмішка венеціанського лева», в якій ідеться про французьку письменницю ХІХ століття Жорж Санд. (Грошова винагорода за перше місце складає 5000 гривень, за друге — 3000 гривень і за третє — 2000 гривень.) Ці п’єси обов’язково будуть поставлені й прозвучать в ефірі Українського радіо.

Надія ТИСЯЧНА, фото Костянтина ГРИШИНА, «День»
Газета: 
Рубрика: