Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На Львівщині — оксамитовий сезон агротуризму

3 вересня, 2002 - 00:00

Що ж пропонують їм місцеві бізнесмени із зеленого туризму? Як правило, поселяють мандрівників в одно-, двоповерхових будиночках з усім необхідним набором комунально-побутових послуг. Їжу можна приготувати як самому із привезених з собою або куплених у господаря продуктів, так і з умовою, що сніданки, обіди і вечері подасть господар. Не густо, щоправда, з розвагами: можна піти по гриби або назбирати ожини, здійснити сходження на вершину якоїсь з гір, скажімо, Захара Беркута. Але переважна більшість відпочивають чи приїжджають в Карпати не за якимись розвагами, а за спокоєм, чистим повітрям та можливістю сам-на-сам поспілкуватися з природою. Цього всього в горах поки що вистачає.

Закономірне запитання: в яку копійку виливається любителям агротуризму відпочинок в Карпатах? У середньому, перебування на Сколівщині однієї людини обходиться в 20—25 грн. на добу (без харчування). Втiм, якщо хтось бажає оселитися у якійсь середній хатинці із туалетом надворі та водою в криниці, то це коштуватиме 5—7 грн., взагалі-то нічліг із триразовим харчуванням коштує 40— 60 грн. на одного. Не обов’язково брати з собою кошиків для грибів та рибальське причандалля — все це пропонується на місці. Як і екологічно чисте молоко, мед із гірської пасики та цілюща вода з джерела. Рибалити чи піти по гриби можна, звичайно, самостійно. Але розумніше користатися послугами когось із господарів сільської туристичної оселі. За додаткову оплату такий провідник (а це переважно діти 12—14 років) покаже і «грибне місце», і відведе на якусь із полонин, де вдасться назбирати грибів не тільки для вечірньої юшки, а й на цілу зиму.

Юрій КРІЛЬ, «День»
Газета: 
Рубрика: