Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На питання, які витають у повітрі,

21 жовтня, 1997 - 00:00

Початок

- Немало було розмов після вашого входження до фракції «Соціально-ринковий вибір», нібито ви зробили це, щоб прибрати до рук Ліберальну партію. Були навіть публікації з цього приводу.

- Так уважали ті, хто вибудовував свої гіпотези на голих абстракціях, або хто не стежить за моніторингом політичного життя України.

Неодноразово я заявляв у засобах масової інформації про те, що при всій повазі до Ліберальної партії, я не збираюся вступати до її лав, не кажучи вже про те, щоб її очолювати. До речі, це було моєю умовою, і було нормально сприйнято всіма членами фракції. Справді, до нашої депутатської групи входить голова Ліберальної партії України В. Щербань. Але він єдиний член цієї партії в нашій депутатській групі.

- Чи не створить проблем у вашій депутатській групі ваше входження до списку соціал-демократів?

- Про мою прихильність до соціал-демократичної платформи знають майже всі члени нашої депутатської групи. Я про це неодноразово інформував своїх колег. Це питання не було предметом розбіжності в нашій депутатській групі. Окрім Ліберальної партії у нас є представники Христинясько-демократичної партії, Руху... Тим більше, що, входячи до списку першої п'ятірки Соціал-демократичної партії (об'єднаної), я не вступаю до цієї партії. Хоча бажаючих спровокувати проблему є немало за межами нашої депутатської групи. Владні структури й з Адміністрації Президента, і з уряду доклали немало зусиль, щоб розвалити нашу депутатську групу. Робиться це й нині. Одним пропонують посади у виконавчій владі, другим кредити для підприємств виборчого округу, третім обіцяють погасити борги із зарплатні в бюджетній сфері, іншим - вирішити деякі сімейні проблеми... Частина людей під тиском обставин, вибачившись, вимушена була прийняти пропозиції. Але наша депутатська група вистояла. Ми маємо свій політичний план і в парламенті, і за його межами.

- Ви підтримували контакти з Соціал-демократичною партією Юрія Буздугана йраптом перейшли до партії Василя Онопенка...

- Я підтримував і підтримую добрі стосунки і з Юрієм Буздуганом, і з Василем Онопенком. Безпосередньо з партіями я стосунків не підтримував. Ми втрьох були на з'їзді європейських соціал-демократів у Мальмьо (Швеція). У багатьох країнах Європи й СНД є по дві й більше соціал-демократичних партій. Однак я переконаний, що з часом в Україні буде одна Соціал-демократична партія.

Юрій Буздуган молодий і перспективний політик, активний парламентарій, голова дуже важливого парламентського комітету. Я до нього ставлюся з великою повагою, у нього є непогана молода команда.

Василя Онопенка я знаю ще як міністра юстиції. Мені здається, що ці дві партії можуть ефективно співпрацювати під час парламентських виборів.

Протиріччя, які між ними та їхніми лідерами є, можуть бути з часом подолані.

КОМЕНТАРІ

Свою думку про підсумки конференції СДПУ(о) висловлюють відомі політики:

Віктор Мусіяка, заступник голови ВР, кажучи про надання перших місць у партійному списку соціал-демократів Леонідові Кравчуку і Євгенові Марчуку, відзначив, що вони "знайшли ту передвиборну нішу, яку вважають найприйнятнішою для себе і яка дасть їм змогу зберегти своє обличчя та прийти до виборів з новими досягненнями". Він висловив думку, що їхня присутність "дасть додаткові можливості для тієї політичної сили, до якої вони приєдналися". За словами заступника голови парламенту, для нього "показове" рішення Євгена Марчука, який "будучи самодостатнім політиком, довго не приєднувався до будь-якої політичної сили". Віктор Мусіяка назвав рішення Є. Марчука "нормальним вибором", оскільки, за його словами, екс-прем'єра "і раніше сприймали як представника соціал-демократичного спрямування".

Лідер Руху В'ячеслав Чорновіл сказав кореспондентові "Дня", що в списку забагато "екс": екс-президент, екс-прем'єр, екс-міністри. "Хоча, з другого боку, це може допомогти мобілізувати на виборах тих, хто свого часу підтримав цих політиків". На думку пана Чорновола, СДПУ(о) зможе відібрати голоси як у соціалістів Мороза, так і центристських партій.

Аркадій Демиденко, лідер руху "Крим - наш дім":

Те, що дві такі відомі особистості очолили список СДП Василя Онопенка - логічний крок, який зміцнює соціал-демократів. Регіональна організація СДП входить у рух "Крим - наш дім" і, отже, зміцнює кримських центристів. Не сумніваюся, сьогодні СДП(о) стане центром притягання для багатьох, хто шукає розумний баланс між "лівим" і "правим" краєм.

Володимир Стретович, голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики та судово-правової реформи, заявив: "У політиці багато непередбаченого. Поява в списку СДПУ(о) Марчука і Кравчука - одна з них. Єдине, про що сьогодні можу стверджувати: у фінансовому відношенні цей блок буде дуже сталим і в умовах неструктурованої країни він має досить шансів, аби одержати голоси виборців». В. Стретивоч побажав Є. Марчуку і Л. Кравчуку зайняти провідні позиції в майбутньому парламенті, оскільки сьогодні стратегічною метою всіх політичних сил в Україні - унеможливити прихід лівої більшості.

Газета: 
Рубрика: