Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На сто киян – одна фірма

30 серпня, 2001 - 00:00

Як випливає з доповіді начальника управління з питань підприємництва київської міськадміністрації Віктора Білича, справи в київських бізнесменів iдуть, як кажуть, «на ура». Кількість тих, хто бажає розпочати свою справу, в столиці зростає з кожним роком (на сьогоднішній день у Києві працює близько 180 тис. приватних підприємств різних форм власності. Тобто, в середньому, на кожні 10 тис. населення столиці припадає 116 дрібних і середніх фірм). Лише за перше півріччя поточного року ці підприємства здали до бюджету України близько $400 млн. І хоч нормативно-правове поле для підприємницької діяльності, за словами В. Білича, потребує певної доробки, позитивом є те, що сьогодні можна вже говорити про високий рівень співпраці та взаємодії столичної влади і місцевих підприємців.

Щоправда, самі підприємці не схильні до таких оптимістичних оцінок. Голова правління всеукраїнського об’єднання «Нова формація» В’ячеслав Кредисов зазначив, що твердження представників влади щодо «взаємодії з підприємцями» все ще далеке від реальності. Більше того, він вважає, що розвиток столичного підприємництва і діяльність міськадміністрації відбуваються, фактично, рівнобіжно. При цьому він підкреслив, що робота київського міського голови Олександра Омельченка з благоустрою міста заслуговує «найвищої похвали». Всі фінансові питання щодо розвитку підприємництва ( цього року з цією метою було виділено 84 млн. грн.) в столиці «далекі від прозорості» і вирішуються незалежно від об’єднань бізнесменів, не кажучи вже про окремі дрібні фірми. Те ж саме можна сказати і про прийняття регуляторних ухвал на місцевому рівні.

В. Кредисов твердить, що робота Координаційної ради з питань підприємництва при столичному голові не лише далека від паритетних стосунків (хоча саме такими вони мають бути згідно з указом Президента), але й узагалі є малоефективною. Так, з червня до вересня не відбулося жодного засідання Ради, які повинні проводиться кожні 2 місяці. Нагадаємо також, що велика частина членів цього «дорадчого» і «координуючого» органу, як не дивно, — чиновники. А процес кооптації до його складу ще 9 представників бізнесу, про яку так багато говорив заступник глави київської міськадміністрації О. Чебунін ще в червні (було навіть прийнято відповідні рішення), помітно затягся.

Глава Державного комітету з питань регуляторної політики і підприємництва Олександра Кужель, відповідаючи на запитання журналістів, сказала, що говорити про можливість впливу українських підприємців на політику поки що ще не доводиться. Доволі цікаво, що, за її словами, багато проблем в Україні є від того, що чиновники ніяк не збагнуть , що вони не більше, ніж державні службовці! (Котрі, до речі, одержують платню за рахунок податків тих же підприємців. — Авт. ) Щоправда, на думку О. Кужель, вилікувати наших урядовців від «манії величі» допоможе новий Кримiнальний кодекс, стаття 206 якого передбачає позбавлення волі на термін від 3 до 5 років у разі порушення законів, указів Президента і т. iн.

В’ячеслав ДАРПIНЯНЦ, «День»
Газета: 
Рубрика: