Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нацбанк продовжує «психотерапію»

Валютний ринок впадає в стан передноворічної стабілізації...
15 грудня, 1999 - 00:00

Суть нововведення, за його словами, полягатиме в тому, щоб встановлювати цей курс на підставі міжбанківського курсу за попередній день, а не за нинішньою методикою, коли за основу береться курс, визначений за угодами, укладеними два дні тому. Через це, за iнформацiєю В. Ющенка, «в деякі періоди Нацбанк оголошує офіційний курс, за яким ринок уже не працює», повідомляє Інтерфакс-Україна.

Водночас голова НБУ підтвердив намір змінити й правила проведення торгів твердими валютами, спеціально зазначивши при цьому, що не має наміру запроваджувати адміністративні обмеження. Тим часом банкіри, за повідомленням Українських новин, вважають, що НБУ може запровадити спеціальну, обмежену за часом сесію з торгівлі валютою на міжбанківському ринку, встановивши таким чином контроль за торгами, що зараз проводяться протягом дня й майже не контролюються Нацбанком.

Заступник голови правління «Укрсоцбанку» Петро Андрющенко сказав «Дню» з цього приводу: «Я вважаю, що тут більше розмов, ніж ефекту. Поки не буде більш-менш стабільної економічної політики, ми нічого не доб'ємося. Має бути чітка комплексна програма дій. А поки що її немає — ні з боку економічного блоку уряду, ні з боку Нацбанку. А заходи, про які ми чуємо, пишуться, як говориться, для тих самих заходів. Треба діяти не за окремими розрізненими напрямками, а комплексно, по всій економічній політиці, тільки тоді буде ефект».

Втім, В.Ющенко, природно, не гірше за «підопічних»- банкірів уявляє собі складність і багатогранність завдань, пов'язаних iз удосконаленням економічної й, зокрема, валютної політики. За його словами, остання повинна мати «таку саму еластичність і таку саму жорсткість, яку адекватно мають бюджетна й структурна політики». Але з цим у нас, як усі знають, великі проблеми. Експерти «Дня» вважають, що В.Ющенку доводиться виплутуватися iз ситуації за допомогою тактики дрібних кроків iз адміністративним нальотом ще й тому, що йому треба постійно демонструвати певний реформаторський рух.

Наприкінці минулого тижня до України повернувся керівник місії Міжнародного валютного фонду Мохаммад Шадман-Валаві для проведення другого раунду переговорів. Перший раунд, що відбувався у Вашингтоні за участі Президента Леоніда Кучми, результату не дали. Помічник Президента Валерій Литвицький сказав Українським новинам, що ця місія не зможе рекомендувати Раді директорів МВФ продовжити фінансування і переговори буде продовжено.

На цьому тлі, враховуючи порівняно нещодавні критичні висловлювання віце-прем'єра Сергія Тигипка, а також ситуацію в енергетиці й на ринку нафтопродуктів, що загрозливо нависає сьогодні над стабільністю валютного курсу, Віктор Ющенко виписав країні рецепта, котрий призначений швидше для МВФ: «Я вас прошу мати оптимістичне бачення» (Українські новини). І дійсно, після особистої зустрічі В.Ющенка з банкірами курс гривні в неділю й понеділок зміцнився на 6%, тоді як за попередні 5 днів стався обвал на 16,6%. Але кожний, у тому числі й МВФ, бачить лише те, що бачить...

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: