Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Народні демократи мають намір рекомендувати Президентові ще більше своїх людей

12 червня, 1997 - 00:00

У вівторок оприлюднено Указ Президента України про призначення на посаду голови експертної ради Українського центру економічних і політичних досліджень Олександра Разумкова, котрий у 1994 - 1995 роках працював першим помічником Леоніда Кучми, заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Один з лідерів НДП, народний депутат Олександр Карпов дав зрозуміти кореспондентові "Дня", що не хоче, не може і не буде коментувати призначення. Інший відомий НДПівець Михайло Сирота теж відмовився від коментарів: "Поняття не маю, в чому тут справа". Єдиним поінформованим щодо суті питання погодився визнати себе Олександр Ємець.

- Це призначення свідчить, як мінімум, про те, що Президент не тримає дрібних образ, а важить для нього інтелектуальний рівень людини. Це означає, що він готовий слухати різні думки, у тому числі й не завжди приємні для себе. Бо ж виступи О. Разумкова - завжди гострі. Він навіть у нас у партії є свого роду "внутрішньою опозицією". А загалом, у цій події не бачу нічого екстраординарного.

- Проте на з`їзді НДП обговорювалася можливість виходу членів НДП із владних структур?

- Поняття "виконавча влада" - дуже складне. Рада національної безпеки - дорадчий, суто консультативний орган. Коли ж говорити про можливий вихід наших партійців із виконавчих структур, то про це було заявлено поки що самим А. Матвієнком. Однак, думаю, йому в будь-якому разі буде важко залишитися на посаді. Він керує Вінничиною, а знаючи методи нашого уряду, напевне, йому просто створять дуже багато проблем в області, і дуже швидко. Тому, з огляду на інтереси області, йому просто доведеться йти у відставку. Звичайно, якщо Президент до того не прийме рішення про відставку уряду. А що стосується "комплексного" кроку - з яких структур виходити, хто має залишитися, а хто піти, - то ми вже аналізуємо й думаємо про наступні кроки.

- Отже, згода О. Разумкова не сприймається, як "зрада принципів", заявлених партією?

- Ми заявили свою позицію дуже чітко. Мова йшла конкретно про уряд, і навіть ще конкретніше - про особу керівника уряду. Про президентські структури питання не ставили. Можливо, постане питання і про них. Однак на цьому етапі ми збираємося рекомендувати цілий ряд наших людей на різні посади у структури, до яких має стосунок Президент.

Газета: 
Рубрика: