Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Наручники від американців

17 жовтня, 2002 - 00:00

Сьогодні, 17 жовтня у присутності Посла США в Україні Карлоса Паскуаля відбудеться церемонія передачі Прикордонним військам України великої партії техніки. На території однієї з частин, дислокованої в Києві, буде виставлено зразки технічних засобів, що передаються, якими найближчий час заплановано посилити Могилів-Подільський та Одеський прикордонні загони. Зокрема, передано 2 автомобілi «УАЗ», 4 «Газелі», 22 вантажівки «ГАЗ», велику партію радіостанцій, наручників, засобів примусового зупинення автотранспорту, шафи для зберігання зброї.

З кінця минулого року зарубіжні політики з особливою цікавістю спостерігають за станом справ на кордонах України, — скоро тут пройде зовнішній рубіж Європейського Союзу. І, хоч вони визнають, що українці для підтримки стабільності в регіоні та протидії нелегальній міграції зробили багато, матеріально-технічне забезпечення прикордонників має бути кращим. Рівно місяць тому, 17 вересня, у Києві відбулася презентація першого проекту співпраці Держкомкордону з ПРООН (Програма розвитку ООН в Україні) та Європейською Комісією. Фактично це було вже підбиття підсумків піврічної спільної роботи, під час якої реалізовано близько 450 тис. євро — на навчання офіцерів Прикордонних військ в Іспанії, Німеччині та Австрії, спеціальний курс лекцій, прочитаний зарубіжними фахівцями в Україні, закупівлю 57 автомобілів «УАЗ», 36 приладів нічного бачення і 25 мобільних пристроїв паспортного контролю. Ця техніка вже надходить на україно-білоруську ділянку кордону.

До речі, зарубіжна технічна допомога, без сумнів, вкрай необхідна. Але слід зазначити, що здійснювані у країні впродовж останніх трьох років заходи дозволили і без неї істотно покращити охорону наших кордонів, впорядкувати їх в інженерному плані, створити цілком сучасну інфраструктуру пунктів пропуску. За 9 місяців нинішнього року прикордонники вперше затримали більше порушників iз числа іноземних громадян, які незаконно в’їжджали в Україну (972 особи), ніж при виїзді їх до Західної Європи (920), — це свідчить про те, що думка про «дірявість» наших кордонів, як мінімум, спірна.

Сергій АСТАХОВ
Газета: 
Рубрика: