Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Наша Україна» ще побореться за Тарасюка

7 грудня, 2006 - 00:00

Між «Нашою Україною» й Партією регіонів тепер справжнісінька війна. Про це з парламентської трибуни заявив В’ячеслав Коваль. А все через голову МІД Бориса Тарасюка. Учора вранці всупереч рішенню Шевченківського суду, який визнав легітимність його повноважень, Тарасюка не пустили на засідання уряду.

«Фракція «Наша Україна» залишає за собою право відновити справедливість абсолютно будь-якими методами, — наголосив Коваль, зазначивши, що такі дії опонентів означають початок війни». Він натякнув, що «НУ» приймає виклик. Його однопартієць Михайло Поживанов виявився ще радикальнішим. Він заявив, що фракція «Наша Україна» звертатиметься до Президента України з вимогою ініціювати рішення про відставку Кабміну. «Це такий приклад суспільству, що можна не виконувати законодавство. Це вже не управління, це вже панування», — сказав він.

Варто зазначити, доручення про недопуск Бориса Тарасюка прийняв перший віце-прем’єр Микола Азаров. Тепер на засідання уряду ходитиме перший заступник міністра Володимир Огризко. А сам прем’єр Віктор Янукович уже з Вашингтона вкотре назвав Бориса Тарасюка «безвідповідальним». Мовляв, лише безвідповідальна людина може шукати можливість оскаржувати подібні рішення парламенту.

Інший комуніст, віце-спікер Адам Мартинюк, як недивно, нічого поганого про Тарасюка не сказав, зате згадав не злим тихим словом суддів. Мовляв, те, що «роблять судді Києва — це просто правова сваволя». «Я маю заявити, що рішення Шевченківського суду прийняте з цинічним порушенням процедури. Представник Верховної Ради не був поінформований про засідання й не брав участі в ньому», — заявив віце-спікер. Також Мартинюк заявив, що при цьому він звернувся до профільного комітету з проханням під час дострокового обрання суддів Києва «пильно придивлятися, хто йде в судді».

Сам Борис Іванович збирається подавати позов до Кабінету Міністрів за те, що його не пустили на засідання уряду. Проте, як уже писав «День», остаточний вердикт щодо цього питання може винести лише Конституційний Суд. В українському законодавстві не прописана процедура звільнення міністрів оборони й закордонних справ, які призначаються за квотою Президента.

КОМЕНТАР

Олесь ДОНІЙ, політолог:

— Те що політична сила, до якої належить політик його відстоює — це нормально. Було б дивно, якби «Наша Україна» за нього не заступалася. Інша річь, подальша робота Тарасюка в Кабміні. У нього, вочевидь, персональний конфлікт iз Віктором Януковичем. Це, скажімо, недопуск Голови ради Європи на зустріч iз прем’єром, скандал з візитом Януковича до США. Це вже персональна образа. В такій ситуації Тарасюк просто не зможе працювати з існуючим складом Кабміну. В цій ситуації було б доцільно йому самому подати у відставку. Щодо судових рішень, то в Україні є два претендента. З одного боку генпрокурор, який відновив себе на посаді через суд. З іншого боку — є пан Жовтяк, якому суд не допоміг. Вважаю, що і Тарасюку суд не допоможе. Коаліція не сприйме Тарасюка. Це вже зрозуміло. Якщо потрібно, вона проголосує ще раз у Верховній Раді, і ще раз відправить у відставку.

Олена ЯХНО, «День»
Газета: 
Рубрика: