Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Насильство щодо жінок: від обурення до дій

6 березня, 2013 - 12:31

Відзначаючи Міжнародний жіночий день, ми не можемо не пригадати події минулого року, коли було здійснено жахливі акти насильства щодо жінок і дівчаток, і не замислитися над тим, як позбавити від цього наше майбутнє.

Одна дівчина померла внаслідок групового зґвалтування. Ще одна покінчила життя самогубством через ганьбу, тоді як ганьба має гризти її насильників. Підлітки були обстріляні зблизька лише за те, що вони хотіли про щось дізнатися.

Ці страшні злочини, які викликали справедливе обурення в усьому світі, — частина набагато масштабнішої проблеми, що існує практично в кожному суспільстві і яка виявляється в усіх сферах життя.

Погляньте на знайомих вам жінок. Подумайте про тих з них, кого ви цінуєте, у сім’ї і у своєму оточенні. І усвідомте, що існує статистична ймовірність того, що багато кого з них колись було піддано насильству. Ще більше таких, хто втішав сестру або подругу, що розповіла про свою біду і відчуття ненависті до насильника.

Цього року в Міжнародний жіночий день хай наше почуття обурення спонукає нас на практичні дії. Ми оголошуємо, що домагатимемося переслідування за злочини проти жінок і що ніколи не допустимо, щоб жінки розплачувалися за пережиті ними ж знущання. Ми знов зобов’язуємося викорінювати цю глобальну загрозу здоров’ю, де б вона не таїлася, удома чи на роботі, в районах, охоплених війнами, або в благополучних країнах, або в головах людей, які дозволяють зберігати цю форму насильства.

Ми також даємо особливу обіцянку жінкам, що перебувають в умовах конфліктів, коли сексуальне насильство дуже часто застосовується як засіб приниження супротивника шляхом знищення його гідності.

До цих жінок ми звертаємося зі словами: «Організація Об’єднаних Націй з вами». Я, як її Генеральний секретар, заявляю, що забезпечення благополуччя всіх, хто постраждав від сексуального насильства в умовах конфліктів, має бути нашою головною турботою. Я доручаю моїм старшим радникам включити боротьбу із сексуальним насильством до першочергових завдань усієї нашої діяльності у сфері миротворчості, підтримки миру і миробудівництва.

Система Організації Об’єднаних Націй здійснює кампанію «Спільно покінчимо з насильством щодо жінок», в основі якої лежить простий, але переконливий принцип — усі жінки і дівчатка володіють засадничим правом жити, не наражаючись на насильство.

На цьому тижні в Нью-Йорку на сесії Комісії зі становища жінок проводиться найбільший захід Організації Об’єднаних Націй, присвячений питанню викорінювання насильства щодо жінок. Цей захід має дати максимальний ефект — і ми наполегливо домагатимемося поступу після його завершення.

Я вдячний тим багатьом урядам, групам і приватним особам, які беруть участь у цій кампанії. Наполегливо закликаю всіх приєднатися до нашої роботи. Незалежно від форми вашої підтримки, фінансової або моральної, ви можете приєднатися до нашої всесвітньої кампанії, покликаної покласти край цій несправедливості і забезпечити жінкам і дівчаткам стабільність, безпеку і свободу, на які вони заслуговують.

Статтю надано «Дню» представництвом ООН в Україні на ексклюзивних умовах

Пан Гі МУН, Генеральний секретар ООН
Газета: 
Рубрика: