Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Нехай «День» буде охоронною грамотою нашої історії»

26 листопада, 2002 - 00:00

Як ми вже повідомляли, у п’ятницю у Черкасах відбувся день «Дня». Дві акції, пов’язані з нашою газетою, — презентація книги «Україна Incognita» та відкриття фотовиставки «Новий день. Світло й тіні».

...У фойє обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Тараса Шевченка відразу ж впадав у око стенд «Черкащина на сторінках газети «День». Конференц-зал на 140 місць був заповнений повністю. На зустріч з головним редактором «Дня» Ларисою Івшиною (на фото), яка приїхала, аби презентувати черкащанам «Україну Incognita» (першу книгу з «Бібліотеки «Дня»), зійшлися викладачі й студенти місцевих вузів, представники творчих спілок, місцеві краєзнавці та просто шанувальники української історії, представники провідних ЗМІ.

Відкрив зустріч вітальним словом від місцевої влади заступник голови облдержадміністрації Анатолій Юзефович Чабан, який, до речі, був одним з ініціаторів цього заходу. Бажання посадовця ознайомити земляків зі збіркою унікальних нарисів про білі плями вітчизняної історіїі, більшість з яких ніде, крім сторінок «Дня», не друкувалися, цілком закономірне. Адже професор Чабан відомий і серед колег-істориків, і серед колег-посадовців як людина, небайдужа до проблем збереження славного минулого рідної землі.

Під час презентації від різних ораторів пролунало чимало вдячних слів на адресу нашої газети, яка за сприяння Державної туристичної організації України випустила цю книгу. Але квінтесенцією можна вважати слова голови обласної організації Національної спілки письменників України Григорія Білоуса: «Нехай «День» буде охоронною грамотою нашої історії!» Наприкінці Лариса Івшина подарувала директорові бібліотеки Лілії Капкаєвій та представникам інших бібліотек обласного центру по кілька примірників «України Incognita». А своєрідною музичною подякою черкащан став виступ тріо бандуристок «Вербена».

... Після презентації книги відбулося відкриття фотовиставки «Новий день. Світло й тіні» в приміщенні Черкаського обласного художнього музею. Напевно, найкраще висловив загальне враження від експозиції у вступному слові директор музею Віктор Собченко: «Екзпозиційний план на листопад був у нас давно «зверстаний», але представники «Дня» умовили нас трохи зсунути деякі виставки. Ми погодилися і не пожалкували. Фоторобіт, виконаних на такому мистецькому та технічному рівні, наші зали ще не бачили. Нам дуже приємно, що з цією чудовою фотовиставкою черкащани познайомляться в нашому музеї.» Голова обласної організації Спілки фотохудожників України Сергій Корепанов сказав, що він переконався, що фотоконкурси «Дня» — справді престижні заходи, в яких варто брати участь. Сподіваємося, ці слова не лишаться лише даниною ввічливості й коли ми оголосимо наступний, V Міжнародний фотоконкурс «Дня», умови якого надрукуємо в новорічному номері газети, черкаські майстри світлопису доведуть, що вони здатні конкурувати з постійними учасниками наших конкурсів.

Після урочистої частини відбулося спілкування за келихом сухого вина. Але дружню атмосферу відігрівало не вино, а чудова музика камерного оркестру Черкаської обласної філармонії.

Після Черкас презентація книги «Україна Incognita» та відкриття фотовиставки «Новий день. Світло й тіні» відбудеться у Вінниці. До цього фотовиставки «Дня» крім столиці експонувалися у Сумах, Ніжині, Житомирі, Рівному, Івано-Франківську, Луцьку, Львові, Дніпропетровську, Запоріжжі, Харкові, Полтаві, Чернігові, Тернополі, Трускавці, Одесі, Ужгороді, Чернівцях, Хмельницькому, Кіровограді.

Сергій ЧЕРНЕНКО
Газета: 
Рубрика: