Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нелегали «перебудувалися»

Вони в’їжджають до країни під виглядом студентів і туристів
27 квітня, 2002 - 00:00

Ситуація на українських кордонах, яким останнім часом приділяється підвищена увага з боку як вітчизняних, так і європейських відомств, — стабільна. Про це на вчорашньому брифінгу заявив перший заступник командуючого прикордонними військами, генерал-полковник Павло Шишолін. У той же час, зазначив він, становище, в силу як об’єктивних, так і суб’єктивних причин, все ще залишається складним, особливо на українсько- білоруській і українсько-російській ділянках державного кордону. Основна проблема тут, як і раніше, — протидія незаконній міграції. До речі, протягом першого кварталу поточного року прикордонниками затримано 1018 нелегалів. При цьому, за словами П. Шишоліна, тепер організатори каналів нелегальної міграції врахували заходи, прийняті прикордонними військами на «зеленому» кордоні й потік мігрантів, що прагнуть потрапити до країни через нього, дещо поменшав. У той же час велика кількість незаконних мігрантів потрапляє до країни цілком легально, маючи при собі запрошення на навчання чи від приватної особи. При цьому, як свідчать статистичні дані прикордонників, до 30% іноземців, що прибули на навчання, «не доходять» до місць навчання чи закінчують навчальний процес набагато раніше встановленого, і, використовуючи першу можливість, що підвернулася, намагаються потрапити на захід.

Окрім цього, проведені Держкомкордоном перевірки показали, що близько 50 туристичних фірм, які мають ліцензію, фактично існують лише віртуально. Нещодавно внаслідок перевірки виявилося, що в одному одеському помешканні зареєстровано 22 фірми з правом запрошення на роботу іноземних громадян. При цьому реально жодна із зареєстрованих фірм не займалася ніякою діяльністю. А 98 навчальних закладів України цілком порушили порядок запрошення іноземних громадян на навчання, близько 800 іноземців просто не прибули на місця навчання. Більшість із них, говорить П. Шишолін, згодом затримують прикордонники на західному кордоні при спробі його переходу. Таким чином, проблема боротьби з нелегальною міграцією стає міжгалузевою, а не лише проблемою прикордонників.

Перераховуючи досягнення в боротьбі з нелегалами, П. Шишолін заявив, що в даний момент між прикордонними службами України та Росії вперше досягнуто домовленості про повернення нелегалів, спійманих у прикордонних зонах, до країни прибуття, що допоможе прикордонникам вирішити хоча б частину проблем з розміщенням нелегалів. Окрім того, прикордонники, як сказав П. Шишолін, досягли взаєморозуміння з посольствами країн «постачальників» нелегалів, які намагаються допомагати при видворенні і виділяють кошти на утримання. Нагадаємо, що видворення одного нелегала, в залежності від країни, може коштувати до декількох тисяч доларів, при тому, що ні на це, ні на їхнє утримання в Україні бюджетом не передбачено жодної копійки.

Окрім цього, П. Шишолін заявив, що цього року планується встановити на східних кордонах України близько 40 нових застав, що дозволить збільшити щільність охорони кордону, тому що зараз ділянки по 60 км фактично охороняються тридцятьма прикордонниками. При цьому чисельність прикордонних військ буде збільшено на п’ять тисяч чоловік, а переоснащення, що триває, дозволить до кінця року оснастити 176 пропускних пунктів автоматичними робочими місцями для перевірки документів. Вдвічі буде збільшено й кількість військовослужбовців, що несуть службу на острові Зміїний (зараз їх там 8 осіб). За словами П. Шишоліна, службу вони нестимуть вахтовим методом. Окрім них, враховуючи близькість Зміїного до морської зони виняткових економічних інтересів України, там патрулюватимуть і катери морської служби прикордонних військ.

Збільшення щільності охорони кордону також дозволить більш успішно протистояти завезенню наркотиків в Україну. За словами генерала-полковника, ця проблема зараз надзвичайно загострилася, що пов’язане з тим, що «російські колеги відзначили надзвичайно великий вал наркотиків із Середньої Азії». Все це відіб’ється й на Україні, де у прикордонників поки що немає достатньої кількості апаратури для просвічування закритих контейнерів та інших спецзасобів. Однак, говорить П. Шишолін, за допомогою міжнародної організації міграції та інших міжнародних організацій «ми сподіваємося оснастити найбільш проблемні ділянки кордону такими засобами вже до кінця року». Найближчим часом також планується закупити партію обладнання для електронної перевірки документів під час руху — в потягах і автопунктах, що напередодні курортного сезону дозволить збільшити пропускну спроможність наших кордонів. За словами П. Шишоліна, між Держкомітетом і митною службою вже досягнуте взаєморозуміння щодо необхідності спрощення процедури контролю на кордоні, щоб не створювати незручностей тим, хто бажає відпочити в Україні. Туристам також передбачається створити додаткові «зелені» коридори.

Михайло ЗУБАР, «День»
Газета: 
Рубрика: