Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нелегітимний... відтінок

22 березня, 2006 - 00:00

Вибори ще не почалися, а в прокуратуру Донецької області надійшло вже понад 60 повідомлень про порушення виборчого законодавства. По більшості з них уже прийнятi рішення, а по кількох прокуратура навіть порушила кримінальні справи. Про це повідомив прокурор Донецької області Олексій Баганець на своїй прес-конференції. Зокрема, за його словами, в регіоні вже порушено три кримінальні справи — за ст. 157 УК України (перешкоджання веденню передвиборної агітації). При цьому дві з них (по м. Харцизьку та м. Ясинувата) були порушені по заявах партії НСНУ, а ще одна — по Ворошиловському району Донецька — по заяві Партії регіонів.

За даними О. Баганця, ще 136 повідомлень про порушення виборчого законодавства за час передвиборної кампанії в регіоні надійшли ще і в УМВС України в Донецькій області. Iз них 80 звернень уже розглянуто: по 64 прийнято рішення про відмову, а по 12 порушено кримінальні справи.

Багато звернень, підкреслив прокурор, пов’язано з неналежною підготовкою списків виборців у регіоні. Перевірки вже проведено, а за їхніми результатами складено понад 100 актів прокурорського реагування. Також, за словами прокурора, в області зафіксовано досить багато порушень у формуванні територіальних, окружних і дільничних виборчих комісій, проте прокуратура, на жаль, не правочинна винести по них рішення й рекомендує з усіх подібних питань звертатися до ЦВК.

Проте як показує практика, деякі комісії в області не поспішають відразу звертатися до вищих інстанцій зі своїми проблемами й намагаються спочатку вирішити їх своїми силами. Наприклад, так вчинила Макіївська територіальна комісія, яка в понеділок отримала бюлетені по виборах депутатів обласної ради від м. Макіївки і… не визнала їх легітимними. Члени територіальної комісії вважали, що бюлетені, які були виготовлені на підприємстві «Донбасінформ», не ідентичні за кольором і розміром: у ході друкування бюлетенів на поліграфічному підприємстві були незначні збої в роботі, внаслідок чого різні партії друкованих бюлетенів відрізняються одна від одної відтінком.

Комісія не захотіла змиритися з цим фактом і винесла по бракованих бюлетенях досить жорстке рішення: вчора їх було знищено, а нові бюлетені будуть виготовлені до четверга. Щоправда, поліграфічне підприємство, що виготовило бюлетені залишається тим самим, і поки ніхто не гарантує, що нові бюлетені повністю відповідатимуть усім вимогам.

Ганна ХРИПУНКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: