Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Незалежнi медiа витiсняють з ефiру

21 липня, 1999 - 00:00


Вчора на нараді головних редакторів засобів масової інформації голова Центральної виборчої комісії Михайло Рябець представив розроблене комісією положення про використання ЗМІ під час перевиборної президентської кампанії. Запропонована положенням жорстка регламентація діяльності у цьому напрямку, швидше за все, ускладнить роботу медіа, особливо державних. У той же час немає відповіді на головне запитання щодо можливих зловживань — безконтрольне використання чинним Президентом можливостей державних медіа-структур. Розгорнутий аналіз положень та думки учасників зустрічі у ЦВК читайте у найближчих числах «Дня». А про реальні проблеми, які зараз виникають у незалежних ЗМІ, розповідають наші кореспонденти.

Уже два тижні поспіль не виходять в ефір передачі Черкаської приватної телестудії АТБ «Студія-2». Її шеф-редактор Олександр Марченко повідомив «Дневі», що водночас із ними, як це не дивно, зазнала утисків кав'ярня «Хрещатик», де зазвичай репортери «Студії-2» в невимушеній обстановці зустрічаються, п'ють каву і знімають передачі з відомими політиками. До господині кав'ярні Наталі Сорокіної стали ходити різноманітні перевіряючі комісії, з тележурналістами ж учинили простіше — їм просто не надали ефіру, повiдомляє кореспондент «Дня» Євген БРУСЛИНОВСЬКИЙ .

І все це — після того, як «Студія-2» зняла репортаж iз прес-конференції Євгена Марчука у кав'ярні «Хрещатик». Заходи не забарилися. «За вісім років роботи ми вперше так довго не виходимо в ефір, — розповідає Олександр Марченко. — Важелі, за допомогою яких нам заткнули кляпа, елементарно прості. Формальний привід знайшовся тут же: обласна державна телерадіокомпанія зняла нашу щосуботню вечірню передачу й поставила вимогу, щоб ми заплатили 3 тис. грн. боргу за користування їхньою релігійною лінією, а державний банк, де ми тримаємо свій рахунок, в екстреному порядку зажадав, аби ми погасили 10-тисячний кредит. Відтак, дев'ять осіб персоналу «Студії-2» вже третій тиждень сидять без роботи. Лише прямі збитки становили понад 20 тис. грн. Хто їх покриє — невідомо. Зате відомо, хто платитиме штраф у розмірі 10 тис. грн., що його хутко наклав на нас арбітражний суд за невчасне повернення кредиту, — ми».

Утім, цілком можливо, що передача про Євгена Марчука була лише останньою краплею, що переповнила можновладну чашу терпіння. Адже гостями й героями передач «Студії-2» й раніше були, можливо, менш відомі, та все ж опозиційні політики.

Тим часом колектив Чорноморської телерадіокомпанії звернувся до міжнародних організацій, що захищають права журналістів, ЗМІ, громадських і політичних організацій України із закликом підтримати їх у відстоюванні прав на свободу слова та існування незалежної телерадіокомпанії, повідомляє УНІАН.

У заяві ЧТРК говориться, що в понеділок на адресу Чорноморської ТРК надійшло повідомлення від начальника Держінспекції електрозв'язку по АР Крим А.ТРУШКОВА про те, що з 26 липня необхідно припинити вихід телепрограм ЧТРК. Причина — відсутність у радіотелевізійного передавального центру (РТПЦ) Криму, що здійснює трансляцію програм ЧТРК, дозволу «Укрчастотнагляду» на використання частотних каналів. Як повідомила кореспонденту «Дня» головний редактор ЧТРК Наталя Кондрат'єва, рішення «Укрчастотнагляду» має на меті «щось інше, ніж наведення порядку в телепросторі, оскільки принциповість його вибіркова: державна ТРК працює на передавачах РТПЦ, які також не мають дозволів на використання своїх частот».

Фактичне усунення з інформаційного простору найбільшої недержавної телеорганізації Криму саме в передвиборний період невипадкове, вважає Н. Кондрать'єва. Всі роки своєї діяльності ЧТРК була і залишається дійсно незалежною телерадіокомпанією, що надає свій ефір всім без винятку політичним силам. Цікавий збіг: нещодавно телекомпанію СТБ також намагались виключити з ефіру руками чиновників з «Укрчастотнагляду», повiдомляє кореспондент «Дня» Анатолій ЛЕМИШ .

Газета: 
Рубрика: