Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Німці йдуть! Щоб підтримати малий бізнес

8 липня, 1997 - 00:00

Вчора на презентації в Національному банкові було підбито перші позитивні підсумки тримісячної діяльності Німецько-українського кредитного фонду.

Урядом Німеччини було виділено грант у 10 млн. марок, призначених на підтримку розвитку малих і середніх підприємств України. Видача кредитів для них здійснюється через комерційні банки України за ринковими критеріями - тобто, позичальники і комерційні банки повинні повертати фондові суми кредитів з процентами. Нині в проекті задіяні банки "Ажіо", "ВА-Банк" і "Аваль", які за погодженням з німецьким партнером по проекту - Кредитною установою для відбудови (KFW) та НБУ кредитують малі і середні підприємства.

За три місяці профінансовано 21 проект загальною вартістю близько 1 млн. марок, повідомив голова правління НБУ Віктор Ющенко і додав, що фонд не тільки підтримує малий і середній бізнес в Україні, але й помітно зміцнює вітчизняну банківську систему.

Не дивно, що всі промовці на презентації тепло дякували одне одному: Ющенко - німецькому урядові і українським комерційним банкам, банкіри - німецьким консультантам і Нацбанку, представники німецької сторони - представникам української.

Як стало відомо "Дневі", в разі успішної реалізації проекту (а все йде до того) не виключено, що Німеччина надасть ще один, у кілька разів більший, грант. Тому факт успішного старту кредитної програми має для України особливе значення.

Сергій ПЕТРИК, "День"
Газета: 
Рубрика: