Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Німецька «експансія». Культурна

28 серпня, 2008 - 00:00
НІМЕЦЬКИЙ ПОСОЛ ДОКТОР ГАНС-ЮРЃЕН ГАЙМЗЬОТ / ФОТО АВТОРА

Після п’ятирічної перерви в Україні відкриваються тижні німецької культури, які не можна порівняти за масштабом із попередніми заходами. Як заявив учора журналістам на прес-конференції німецький посол доктор Ганс-Юрѓен Гаймзьот, починаючи з 1 вересня по 7 листопада в Україні відбудеться сто заходів у 15 містах. «Ми хочемо продемонструвати різні напрямки сучасної німецької культури і сили, які існують у нас у цій галузі», — наголосив посол Федеративної Німеччини в Україні. Разом із тим, додав пан Гаймзьот, «для нас важливо представити сфери, які мають важливе значення для майбутнього, зокрема, такі як зміна клімату і довкілля». З цих питань відбудуться семінари, які готує німецька Служба адміністративного розвитку. Німецький посол повідомив, що підготовка до тижнів тривала понад рік і, на його думку, цей захід за своїми масштабами не може проводитися щороку в Україні.

Коментуючи журналістам фінансовий аспект тижнів німецької культури, пан Гаймзьот повідомив, що затрати на проведення цього заходу становитимуть 550 тис. євро. Причому 200 тис. євро виділяє німецький уряд, 150 тис. мають надати німецькі компанії, які працюють в Україні. Ще 200 тис. погодилися виділити на цей культурний захід українські бізнесмени.

Німецький посол вважає, що події на Кавказі не матимуть прямого впливу на проведення німецьких тижнів культури. «Ми хочемо сприяти проведенню зустрічей між творчими людьми сфери мистецтва. Адже культура вражаюча сила, а не лише політика. Проводячи тижні, ми прагнемо покращанню знайомства між нашими країнами і встановленню безпосередніх стосунків між народами», — сказав німецький посол.

Тижні німецької культури розпочнуться відкриттям німецької школи в Києві, де розпочне навчання 11 учнів. Пан Гаймзьот висловив сподівання, що ця школа стане місцем зустрічі українців і німців, а шкільні дипломи будуть визнаватися в Україні та ЄС.

Тим часом завідувач відділу культури, освіти та меншин Жан-П’єр Фрьолі повідомив, що в ході тижнів у Києві за підтримки Сергія Тарути та «Індустріального Союзу Донбасу» Андрій Жолдак поставить німецьку п’єсу Бюхнера «Войцек». У Київському театрі російської драми ім. Лесі Українки відбудеться німецько-українська театральна постановка «Марат/де Сад», у якій актори будуть виконувати ролі обома мовами. Крім цього, в Національному художньому музеї буде представлено унікальну виставку гравюр Дрезденського музею «Від Венеції до Дрездена».

Кияни матимуть можливість послухати Лейпцинзький оперний театр, оркестр Бундесверу, сучасну музику України та Німеччини, донеччани — Біг-бен ВДР міста Кьольна. Багато німецької музики буде представлено і в інших містах України. Не залишаться без уваги київські кіномани, які матимуть можливість, починаючи з 25 вересня протягом тижня знайомитися з кращими німецькими фільмами.

Як зізнався німецький посол поки що йому відомо про плани з проведення тижнів культури України в Німеччині. За його словами, наразі досягнуто домовленості про проведення у Дрездені у 2011 році виставки мистецтва, присвяченої українському козацтву. Пан Гаймзьот вважає, що Україні, справді, важливо краще представити себе у Західній Європі будь-то культурними заходами, чи успішним проведенням Євро-2012. За його словами, Німеччина готова поділитися своїм досвідом із проведення культурних заходів.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: