Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нинішній парламент вже не буде ефективним, вважає Леонід Кравчук

31 січня, 2002 - 00:00

На сьогоднішній день вже реалізовано два етапи проекту. Кожен з тих, хто пройшов відбірні співбесіди, буде занесений до реєстру Кадрового резерву. А кращі візьмуть участь у фінальному конкурсі в Києві, який відбудеться в березні цього року. 50 найбільш талановитих учасників конкурсу його організатори зобов’язуються працевлаштувати в органах держуправління та найбільших вітчизняних бізнес-структурах. Туди ж буде передано отриманий внаслідок конкурсу кадровий реєстр.

Аналіз анкет, присланих на участь у конкурсі, дозволив організаторам узагальнити причини, через які молоді люди і професіонали, що вже відбулися, зацікавилися кадровим проектом. Координатор проекту Володимир Хоменко повідомив, що стимулом для подачі заявки, переважно, були: зацікавленість у перспективній і цікавій роботі, бажання стати висококваліфікованим фахівцем і якнайширше використати свій потенціал. Більш досвідчені фахівці, крім іншого, хотіли отримати незалежну оцінку своїх власних можливостей, а також можливість кар’єрного зросту.

Користуючись нагодою, журналісти також поцікавилися думк ою Леоніда Кравчука стосовно ходу виборчої кампанії та останніх резонансних подій. Зокрема, перший президент України повідомив, що не бачить тенденції у серії недавніх автомобільних аварій, у яких постраждали українські політики. Депутат побажав водіям і політикам дотримуватися правил дорожнього руху, у зв’язку з чим зазначив: «Тихіше їдеш, — далі будеш». Одночасно Л. Кравчук висловив співчуття щодо автомобільної аварії, в якій постраждала лідер блоку Юлія Тимошенко і побаж ав їй найшвидшого видужання.

Леонід Кравчук також вважає, що робота IХ сесії Верховної Ради не буде ефективною. Він нагадав, що працював у парламенті протягом трьох скликань і «зі свого досвіду» може сказати, що «жодна сесія (передвиборча. — Ред. ) не працювала у законодавчому режимі». За словами Л.Кравчука, депутати під час IХ сесії минулого скликання «займалися виключно виборами». «З трибуни не злазили борці за Україну і думали тільки про те, чи почує їх виборець і чи дасть їм звання справжнього патріота», — сказав він. Для того, щоб уникнути повторення цієї ситуації, — вважає Л.Кравчук, — IХ сесія не повинна працювати «у режимі сесії». «Краще працювати у режимі комітетів, і у разі необхідності буде легко всіх зібрати», — відзначив депутат.

Коментуючи заяву віце-прем’єра України Володимира Семиноженка про необхідність піти у відпустку на час виборчої кампанії не тільки представників виконавчої влади, але й народних депутатів, Л.Кравчук сказав, що це «цікава тема, але законодавче не врегульована».

Леонід Кравчук на прохання журналістів також зробив ремарку в ході свого взаємного «обміну думками» зі спікером парламенту Іваном Плющем. На його думку, висловлювання, в якому Іван Степанович назвав Л. Кравчука «кращим підкилимовим гравцем в Україні», було зроблене за принципом: сам дурень. Л. Кравчук признався, що був здивований такою реакцією І. Плюща. Тим більше, що він жодної характеристики спікеру парламенту в своєму інтерв’ю не давав і тільки намагався розібратися в суті питання. Л.Кравчук підкреслив, що поважає голову парламенту за його державну позицію, але не погоджується з ним у випадку з відставкою Віктора Медведчука з посади віце-спікера. Він нагадав свої слова про те, що І.Плющ не повинен був так поводитися під час відставки В.Медведчука. За переконанням Л.Кравчука, голова парламенту повинен був відкрито сказати, що у деяких фракцій існує бажання усунути першого віце- спікера і висловити свою позицію з цього питання. Поведінку І.Плюща в цьому питанні Л.Кравчук вважає неетичною.

Наталія ТРОФІМОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: