Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Обережно з... іграшками

Фахівці радять перевіряти новорічні прикраси на якість та безпеку використання
20 грудня, 2007 - 00:00

Феєрверки, гірлянди, скляні кульки, карнавальні костюми та маски — без цих атрибутів не обходиться жодне святкування Нового року. При купівлі цих товарів споживачі звертають увагу на зовнішній вигляд прикрас, забуваючи про якість та техніку безпеки при експлуатації виробів. Експерти запевняють, що виявити неякісний товар можна навіть неозброєним оком: етикетка іноземною мовою на упаковці з виробом, відсутність маркування або застережень щодо використання іграшок повинні викликати у споживачів підозри щодо якості та безпеки використання товарів.

— В Україні основним постачальником новорічних прикрас є Китай, який часто імпортує неякісний товар. Іграшки українських виробників наразі становлять менш ніж десяту частину від їхньої загальної кількості. Але найчастіше неякісні прикраси опиняються у наших домівках через відміну обов’язкової сертифікації для іграшок як вітчизняного, так і закордонного виробництва (це положення державного стандарту Україну припинило дію у 2005 році), — розповіла начальник лабораторії сертифікації Укрметртестстандарт Наталія Казанцева. — Але окрім сертифікації, існує низка інших вимог та ознак, за якими можна виявити неякісний товар. М’які іграшки для дітей, які іноді використовують як новорічні сувеніри, повинні мати міцні шви. Оскільки для набивки іграшок зазвичай використовують маленькі жорсткі гранули, то дитина, граючись, може легко їх проковтнути у випадку розходження швів. Особливу увагу треба звертати на обробку країв ялинкових іграшок: так званих верхівок, дзвоників тощо. Місця обрізання скла мають бути гладенькими та рівними. Нині значна частина новорічних іграшок виготовлена із пластмаси, краї їхні гострі й часто потріскані, а це підвищує імовірність отримати травму.

З міркувань безпеки не менш важливо перевіряти кріплення фурнітури у скляних кульках. За словами фахівців, гачок для підвішування іграшки на ялинку повинен бути міцно прикріплений до її краю. Купуючи прикраси, не треба боятися легенько посмикати за фурнітуру — краще перевірити якість товару на місці купівлі, а не вдома, переконують експерти. Штучні ялинки теж можуть зашкодити фізичному здоров’ю людей, якщо кінці їхніх гілок не закриваються спеціальними ковпачками у вигляді шишок, зірок чи інших фігур.

Перевіряючи ялинкові прикраси на якість у лабораторних умовах, фахівці обов’язково звертають увагу на їхній хімічний склад. За словами Наталії Казанцевої, фарби, які наносяться на скляні кульки, не повинні бути токсичними та легкозаймистими. Виробники мусять покривати вироби спеціальною речовиною, яка перешкоджає горінню або уповільнює його. Карнавальні костюми та маски, які теж, відповідно до норм державного стандарту, належать до категорії новорічних прикрас, повинні відповідати усім вимогам, які висуваються до пошиття звичайного одягу: мінімум синтетики, міцність фурнітури та надійність швів. До новорічних масок висувається ще й вимога відповідності розрізів для очей та рота загальному розміру маски. Як пояснила пані Наталія, часто маски мають невеличкі отвори для рота, що ускладнює дихання людини.

Головною ознакою якості та безпеки електричних ялинкових гірлянд експерти називають міцність ізоляції. Конструкція прикраси має гарантувати захист від ураження електричним струмом і повинна виключати можливість випадкового дотику до частин, якими проходить струм, при експлуатації.

Під час придбання піротехнічних виробів фахівці рекомендують звертати увагу на термін придатності виробу або його гарантійний талон. Оскільки при кожному виробі повинна бути інструкція із застосування, що містить інформацію про його небезпеку чи обмеження за віком споживача, експерти радять неодмінно нею користуватися, щоб уникнути трагедії. Також фахівці нагадують, що правила безпеки з експлуатації хлопавок, феєрверків чи інших виробів піротехніки забороняють запускати їх з рук, носити підготовлені до запуску товари у кишенях, кидати їх під ноги перехожим, а також використовувати вироби зі світловим чи шумовим ефектом поблизу лікарень, дитячих установ, шкіл та інших громадських споруд та будинків.

Купуючи новорічні прикраси, споживачі повинні пам’ятати, що новорічний настрій створюють не скляні кульки, феєрверки чи хлопавки, а власне люди.

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: