Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Обмінюючись писанками, ми транслюємо позитивну енергетику»

19 квітня, 2011 - 00:00
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

У майстерні Олександра Саєнка вихованців дитячих будинків навчили створювати писанки та крапанки.

«Добрий день, ви у студії-майстерні імені Олександра Саєнка», — привітала «День» літня жінка із доброю посмішкою. Це Ніна Саєнко, майстриня та донька відомого художника Олександра Саєнка, якого називають митцем-монументалістом. До неї та її доньки Лесі Майданець-Саєнко, також, до речі, спадкоємиці художньої традиції роду, напередодні Великоднього свята завітали на майстер-клас із писанкарства дванадцятеро сиріт, а також діти із вадами слуху (які постійно відвідують цю художню студію).

Відомий український митець Олександр Саєнко з дитячих років був глухонімим (у два роки він перехворів скарлатиною). Пам’ятаючи про це, його донька й онука поширюють свою мистецьку опіку на дітей, що мають проблеми зі слухом: аби непоміченим та нереалізованим не залишився жоден талант. Звісно, для дітей це справжнє свято, адже тут усе по-справжньому, як годиться: і фарби, і топлений віск, і писачки, і традиційна українська орнаменталістика. Вони старанно виписували орнаменти: менші дітки — крапанки, старші — писанки.

— Писанки повинен вміти малювати кожен, — переконана художниця Ніна САЄНКО. — Адже це оберіг, прадавній символ. Обмінюючись писанками напередодні Великодня, ми не лише обмінюємося побажаннями, ми транслюємо позитивну енергетику, яка є невід’ємною складовою духовного свята, — каже пані Ніна. До речі, з 12 квітня до 15 травня у Київському літературно-меморіальному музеї-квартирі Павла Тичини (вул.. Терещенківська, 5) діятиме виставка «Золото роду», де експонуються роботи Олександра, Ніни та Лесі Саєнків. Ініціатором майстер класу виступив Фонд «Відкрий Україну».

— Проведення Великоднього майстер-класу із писанкарства для дітей-сиріт ми ініціюємо вже втретє, — каже голова наглядової ради Фонду Терезія ЯЦЕНЮК. — Адже зрозуміло, що цим діткам особливо потрібні тепло та увага. І невипадково для проведення майстер-класу ми обрали саме майстерню Олександра Саєнка, адже тут відчутна не лише мистецька аура, а й людяність та добро.

Софія КУЩ
Газета: 
Рубрика: