Для спецпризначенців, повітряно-десантних військ, розвідки і морської піхоти в Україні запустили виробництво нових наборів сухих харчових продуктів. Ці пайки частково відрізняються від наявних. Зокрема, термін придатності складає до двох років, натомість попередні партії були придатними лише протягом дев’яти місяців. Крім цього, на 600—700 одиниць збільшено їхню калорійність. Зміни відбулися і в пакуванні сухпайків. Тепер їхня упаковка дозволяє зберігати продукти у будь-яких умовах, а також зручна при авіадоставці. Вже виготовлено 130 тисяч щоденних наборів і 1,3 тисячі групових (на 10 осіб). Склад наборів сухих продуктів не змінився. До них входять: галети із пшеничної муки, тушковане м’ясо, печінкові паштети, крупи або макаронні вироби, харчові концентрати перших страв, овочеві консерви, цукор, чай та приправи.
Окрім сухих наборів власного виробництва, українські військові ще в березні отримали гуманітарну допомогу від США — 300 тисяч пайків, та кілька днів тому з Норвегії — 77,5 тисячі. За словами представників міністерства оборони, найближчим часом сухпайки буде відправлено у зону АТО.
Іван ЗВЯГІН, координатор Медичної служби Штабу національного супротиву:
— Нові сухпайки поки не надійшли до війська. У всякому разі на місці ми їх не бачимо. Про якість поки говорити не можемо, але сподіваємося, що вона — на рівні закордонних.
Норвежзька гуманітарна допомога теж поки не надійшла на місця. Із закордонних сухпайків у нас були тільки американські, але їх було досить мало, тому всі вже розповсюджено серед солдат. Здебільшого зараз військових забезпечують сухпайками українського виробництва. Їх ми поділяємо на два види: нормальної якості й не дуже. Неякісних вистачає всім, хороших, звісно, менше. У деяких сухпайках хлопцям траплялися шматки шерсті, хрящі, перемолоті кістки. Хоча якісні пайки, про які ми говоримо, по якості продуктів можуть зрівнятися навіть з американськими. По об’єму наші сухпайки більші, але по калорійності американські переважають. Натомість вміст наших сухпайків однаковий, а американських існує до 27 різновидів. Одного дня солдати можуть вживати італійське меню, іншого — мексиканське, третього дня — страви з курки. Це їхня перевага, оскільки їсти два місяці одні й ті ж консерви досить складно.