Аби з'ясувати це, співробітники Волинського державного центру стандартизації,
метрології та сертифікації протягом декількох останніх місяців чергували
на Луцькій митниці. «Ми полічили, скільки машин, завантажених продовольством,
в'їжджає в митницю і скільки виходить із сертифікатами, — повідомила кореспондента
«Дня» директор Волинського ДЦСМС Людмила Татаєва. — За всіма підрахунками
дві третини машин проходили кордон без сертифіката... Ми провели також
експертизу сертифікатів, пред'явлених на митниці супроводжуючими вантажів.
Зі 151 документа 74 виявилися фальшивкою, причому дуже грубою: «мокрі печатки»,
реквізити невідомих країн. Чимало «делікатесів» явно небезпечні: у свіжомороженій
рибі виробництва Норвегії кількість токсинів у сім разів перевищувала допустимі
норми, капуста з Польщі «кишіла» нітратами, а соєве борошно з Німеччини
містило важкі метали: кадмію в ній було вище від норми у... 23 рази! Лише
експертиза змогла встановити, що сертифікати на всі ці продукти — фальшивка...»
КОМЕНТАР
Державна митна служба України не дала відповіді на питання, як, скільки
і які продукти харчування найчастіше надходять в Україну контрабандою.
Зате Комітет у справах охорони державного кордону люб'язно поділився своїми
даними. Торік прикордонна служба затримала 6,254 мільйона пачок сигарет,
463 літри лікеро-горілчаних виробів, 216 тонн цукру, 54 тонни рибо- і м'ясопродуктів,
604 тонни сільгосппродуктів. За перше півріччя цього року затримано 2 мільйони
157 пачок сигарет, 203 літри алкогольних напоїв, 35 тонн цукру, 40 тонн
м'ясних і рибних виробів, 189 тонн сільськогосподарських продуктів. Начальник
прес-служби комітету Анатолій Самарченко повідомив, що нині збільшилися
обсяги контрабанди сільгосппродукції, м'яса й риби. Найактивніша точка
— кордон із Молдовою. Наталія ВЕРНИГОРА