Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Останній «транш»

10 листопада, 2004 - 00:00

Важкий день — понеділок — ньюсмейкери уряду вирішили дещо прикрасити, масовано пропагуючи грандіозні плани в сфері приватизації. Роль першої скрипки взяв на себе глава Фонду держмайна Михайло Чечетов.

Піднесена ним новина була цілком відчутною. За словами головного продавця майна України, до її державного бюджету перераховано 770,3 млн. гривень, отриманих від продажу 60% акцій ВАТ «Краснодонвугілля». Покупцем став ВАТ «Авдіївський коксохімічний завод», розташований у тій же, що й вугільний холдинг, Луганській області (понад 80% акцій заводу належить двом відомим донецьким компаніям). Згідно з договором купівлі-продажу, коксохіміки також зобов’язалися інвестувати виробництво і соціальну сферу «Краснодонвугілля» на мільярд гривень (протягом п’яти років). Учасник, який програв (також луганський) — «Алчевський коксохімічний завод», — запропонував на конкурсі трохи більше за 705 млн. грн., тобто практично на рівні стартової ціни (705,136 млн. грн.).

Отже, приватизаційна кампанія цього року поки що зупинилася на позначці 9,3 млрд. гривень. Якщо, звичайно, не надійде відповідна вказівка уряду, яка, за словами глави фонду, буде неодмінно виконана. Поки що ж Чечетов заявив, що до кінця року ФДМУ більше не збирається продавати великі об’єкти.

Головний приватизатор без натиску, але впевнено заявив про те, що твердо вірить у перемогу Віктора Януковича в другому турі президентських виборів. Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи не бачить він загрози в монополізації компаніями з Донецька провідних галузей української промисловості, Чечетов нагадав про існування в країні конкурентного законодавства, на варті якого стоїть Антимонопольний комітет. А без його санкції, сказав Чечетов, ФДМУ не продав жодного об’єкта... Більше того, у вечірній телефонній розмові з «Днем» він повідомив, що згідно з ухвалою уряду приватизація Одеського припортового заводу не відбудеться ні цього, ні наступного року — він залишиться у власності держави. Виходить, наступного року ФДМУ доведеться виконувати закладений до проекту бюджету план приватизації за рахунок продажу дрібних об’єктів?

Протилежну новину повідомив перший віце-прем’єр, міністр фінансів і глава комісії з приватизації «Укртелекому» Микола Азаров. Він заявив, що уряд планує виставити «Укртелеком» на приватизацію вже після закінчення президентських виборів. «Укртелеком» потрібно приватизувати, однозначно, — сказав Азаров. — У нього необхідно вкладати серйозні кошти, щоб ми могли створити сучасну європейську систему телекомунікації. Тому після виборів «Укртелеком» приватизовуватиметься, і ми це, на мою думку, ні від кого не приховуємо». Азаров твердив, що уряд ставить перед собою завдання провести цей конкурс відкрито, виручити за «Укртелеком» максимальну ціну і забезпечити прихід туди «серйозного солідного інвестора». Головний фінансист країни не розголосив, якою буде ціна продажу «Укртелекому», а лише сказав: «Не забігаймо наперед! Адже є оцінки фахівців, є конкурс».

Ще одним ньюсмейкером виступив міністр палива і енергетики Сергій Тулуб, до відомства якого належить свіжопроданий державою холдинг. Міністр вважає підсумки конкурсу щодо «Краснодонвугілля» вельми успішним. «Добре, що почався процес приватизації», — сказав С. Тулуб, нагадавши, що цього року вже було успішно продано компанію «Павлоградвугілля» (Дніпропетровська область). За словами міністра, і план створення державної акціонерної компанії «Вугілля України» передбачає її подальше акціонування, а згодом — продаж окремих її структурних одиниць.

Але повернімося до глави приватизаційного відомства. У полемічному запалі він у ході прес-конференції пообіцяв журналістам навести порядок (ліквідувати монополізм) і в «медіасвіті». Якщо, звичайно, цим доручать займатися Фонду держмайна...

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: