Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Острозький просвітитель

7 жовтня, 2006 - 00:00

5 жовтня пішов з життя Микола Ковальський — один із видатних вчених України, доктор історичних наук, засновник загальновизнаної наукової школи з джерелознавства історії України, академік Міжнародної Слов’янської академії наук, заслужений діяч науки і техніки України, голова Острозького осередку Українського історичного товариства, керівник Острозького відділення Інституту археографії і джерелознавства ім. М.С.Грушевського НАН України, проректор з наукової роботи Національного університету «Острозька академія». Учні Миколи Ковальського — це видатні вчені сьогодення, адже усі свої сили він покладав на виховання молоді. 25 років життя Микола Павлович присвятив роботі в Дніпропетровському університеті. У 1985 році став доктором історичних наук, професором кафедри історіографії та джерелознавства.

В Острозькій академії, яка своїм відродженням завдячує саме йому, почалася нова сторінка біографії вченого. Тут його наукова творчість досягла свого апогею. Він був головним редактором енциклопедичного видання «Острозька академія», книг «Етюди з історії Острога», «Острозькі просвітителі», автором фундаментальних праць з історії міста й Острозької слов’яно-греко-латинської академії.

Глибоко сумуємо з приводу непоправної втрати. Обірвалося життя видатного вченого та прекрасної людини. Від нас пішов великий вчений. Його життя — це ціла сторінка історії, пов’язана з істинною наукою та присвячена учням — його сьогоднішнім послідовникам. Ми втратили велику людину, проте з нами залишились її мудрість, незламний дух та нестримне прагнення істини та справедливості. Нехай Микола Ковальський назавжди залишиться для нас взірцем порядності й відданості справі.

Професорсько-викладацький склад та студенти Національного університету «Острозька академія».

«День» співчуває рідним, близьким та колегам видатного вченого Миколи Ковальського.

Газета: 
Рубрика: