Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Освіта журналістів і виклики нового часу

21 квітня, 2001 - 00:00

У ці дні в київському Інституті журналістики Університету імені Тараса Шевченка відбувається Міжнародна науково-практична конференція «Перспективи розвитку журналістської освіти на посттоталітарному просторі». Унікальність події в тому, що практично уперше з часу розпаду Радянського Союзу і соціалістичного табору разом зібралися керівники і викладачі журналістських факультетів і вузів багатьох посткомуністичних країн: України і Росії, Польщі і Румунії, Молдови і Литви, Киргизії, Білорусі, Грузії, Узбекистану тощо.

Головна мета «об’єднувальної» конференції, ініціатором якої став наш Інститут журналістики — зі слів його директора Володимира Різуна — обмін досвідом і відновлення втрачених зв’язків між різними школами журналістської освіти. Кожна з них перетворює систему навчання журналістів в умовах не тільки ідеологічних трансформацій, які відбуваються в наших суспільствах, але і технологічних, інформаційних. Як перейти від виховання журналістів у дусі «приводних пасів партії» — до виховання відповідальності за той вплив, який чинять ЗМІ на суспільство? Які критерії професіоналізму стають зараз основними? Які нові технології використовуються в освітніх структурах для журналістів заради підвищення ефективності навчання, його якості?

Інтерв’ю з учасниками конференції з різних країн і резюме з дискусії, що відбулася, — читайте в найближчому п’ятничному номері «Дня».

Наталя ЛІГАЧОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: