Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Палітра надії

Відкрився аукціон робіт молоді з особливими потребами
3 червня, 2004 - 00:00

Виявити талановитих та допомогти їм розкрити своє «Я» — такою була провідна ідея другого всеукраїнського аукціону робіт дітей та молоді з функціональними обмеженнями, що був організований Міністерством у справах сім’ї та молоді та Державним центром соціальних служб для молоді. Перший захід такого типу стартував рівно рік тому і зібрав аж 220 робіт — виробів з живого матеріалу, декоративно-прикладного мистецтва та живопису. А на рахунок учасників аукціону — молоді віком від 14 до 28 років — тоді було перераховано понад 8 тисяч гривень.

Щоправда, цього разу було представлено лише 140 робіт. Проте усі бажаючi можуть їх надсилати ще протягом року. За словами заступника міністра у справах сім’ї, дітей та молоді Світлани Толстоухової, завдання цього аукціону не просто зібрати роботи, а висунути учасникам умови, однакові для всіх творчих особистостей, щоб обрати справді високохудожні композиції. «Ці діти мусять працювати і бути наполегливими, аби розвивати свій талант, — говорить С. Толстоухова, а потім ми можемо їх підтримувати, організовувати виставки, допомагати навчатися, скажімо, в Дитячій академії мистецтв. Дитина з особливими потребами не повинна виховуватися просто як споживач послуг, вона має бути в першу чергу особистістю і творчою людиною, в основі чого лежить праця».

Бажання працювати і наполегливості учасникам аукціону дійсно не бракує. Адже серед представлених робіт знаходились й ті, що були зроблені ніжками. Наприклад, картина вихованки і Цюрупинського інтернату, яка використовувала не тільки фарби і папір, а й більш примхливий матеріал — пісок.

Але все ж таки аукціон передусім передбачає торгівлю. А про те, що виставлені роботи реально користуються попитом, свідчить той факт, що за словами організаторів, абсолютно усю минулорічну «колекцію» розкупили. «Варто зауважити, — говорить С.Толстоухова, що є вартість роботи, яку встановлює дитина спільно з батьками. У той же час благодійники не скупляться викласти за них суму набагато більшу». Бувають навіть курйози. Мати одного з учасників аукціону, отримавши поштове повідомлення на неочікувану суму грошей, в першу мить відмовлялася їх брати, допоки не з’ясувала за що вони і звідки.

Покупцями дебютного аукціону були Президент Леонід Кучма з дружиною (вони придбали натюрморт за 400 гривень), Віктор Янукович та багато народних депутатів. Цього разу меценатами виступили всеукраїнська спілка «Громадянський парламент жінок України» та «Асоціація працездатних інвалідів». А взагалі купити вподобану композицію не забороняється нікому: хай то буде соціальний працівник, службовець чи просто пересічний відвідувач. «Я особисто була вражена деякими роботами, — говорить С.Толстоухова, — і придбала їх собі на дачу, додому». До речі, вражені й учасники аукціону. Як зізнавались митці, коли вони отримували навіть 150 гривень за свою роботу, їх наповнювало відчуття гордості. Адже навіть для того, аби мати змогу реалізовувати свій талант, придбати фарби, бісер чи нитки, потрібно просити гроші в батьків.

Олеся ПАЛАМАРЮК
Газета: 
Рубрика: