Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Партія "Громада" переходить до агресивних дій

29 липня, 1997 - 00:00

Вчора в Києві відбулася прес-конференція, що проголосила народові України те, що партія "Громада", яка створена ще 1993 року і яка берегла досі майже цілковиту мовчанку, переходить від тактики незримого "впливу" до "агресивної" боротьби за владу.

Голова політико-економічної ради "Громади" Олександр Турчинов повідомив, що своїм моральним попередником партія вважає дореволюційну організацію з такою ж самою назвою. Біля витоків тодішньої "Громади" стояли класики української культури - Шевченко, Куліш, Драгоманов, Старицький. Вчора стало відомо, що славні традиції кращих представників української нації продовжуватиме народний депутат Юлія Тимошенко, а разом з нею - член парламентської фракції "Реформи" Олександр Єльяшкевич. При цьому на прес-конференції було зазначено, що партія розглядає Юлію Тимошенко як "дуже серйозного лідера".

"Громада", яка вийшла з підпілля зразу ж після відставки прем'єр-міністра Павла Лазаренка, переходить до активних дій. Затвердженої програми поки що немає, її буде ухвалено на вересневому з'їзді. Проте, було озвучено головні напрями дій. Головний з них - стати на заваді "тоталітарній" політиці Президента Кучми, запобігти розвиткові подій в Україні за "білоруським" сценарієм.

На питання, котре хвилює всіх, про причетність Павла Лазаренка до діяльності відродженої "Громади" ми дістали негативну відповідь. Проте, О. Єльяшкевич зазначив, що партія не має наміру відмовлятися від співпраці з усіма колишніми прем'єрами України, у тому числі і з Євгеном Марчуком. Він також нагадав, що "Громада" залишається складовою частиною передвиборного об'єднання "Вперед, Україно!".

Щодо вічного питання "звідки гроші?", то Ю. Тимошенко завірила, що меценати у партії знайдуться. І не останнє місце серед них будуть займати ЄЕСУ. Пані Тимошенко, котра переконана в тому, що всі знають про її відставку з поста президента корпорації ЄЕСУ, все ж таки довелося відповідати й на питання, пов'язані з обстановкою на газовому ринку. Вона звинуватила Президента в потуранні газовим неплатникам, посилаючись на його доповідь у день річниці Конституції, й заявила, що ситуація, яка створилася, здатна викликати вимкнення газової мережі цілих міст.

Але вона наголосила на глобальних проблемах, які стоять перед Україною. Це - створення національного, такого, котрий працюватиме на країну й народ, капіталу й такого ж національного інтелекту. В цьому напрямкові, на думку Ю. Тимошенко та її партійних товаришів, зараз нічого не робиться. На відміну від приватизації, яка замислювалась і здійснювалася під іноземні, неукраїнські гроші. Схоже, ЄЕСУ, які володіють газовими боргами багатьох підприємств, знають як провести приватизацію українським шляхом. Йдеться про те, щоб залучити до неї компанії з відмінно поставленим менеджментом, у яких легко впізнати дочірні структури корпорації.

Наталя ДЯЧЕНКО, Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, "День"
Газета: 
Рубрика: