Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ПЕК — постачальник «мінусів»

16 вересня, 2000 - 00:00

Тут Микола Янович напевно злукавив, назвавши очікувані втрати в явно завищеному діапазоні: від 4,5 млрд. грн. — до 8,5 млрд. грн. Одним із резервів, за рахунок якого можна компенсувати зниження прибутків бюджету, М. Азаров називає скорочення пільг: «Україна перетворилася на зону пільгового оподаткування». Він також вважає несправедливим те, що власники наддорогих автомобілів (а таких, за даними ДПАУ, в Україні нараховується 6,5 тис.) обкладаються низьким акцизним збором.

Нині всі пропозиції, що надійшли щодо проекту Податкового кодексу, занесено у зведену таблицю, триває робота для погодження їх із народними депутатами. На думку М. Азарова, в кращому разі Податковий кодекс буде прийнято парламентом у кінці року (тобто, спочатку — бюджет, потім — кодекс).

На нараді, як відомо, Леонід Кучма піддав критиці уряд за допущене цього року збільшення недоїмки щодо платежів до бюджету на 3,3 млрд. грн. «Приріст неплатежів на 100% дав паливно-енергетичний комплекс, — твердить М. Азаров. — Волюнтаристськими методами всі розрахунки в ПЕК було «монополізовано» без урахування інтересів бюджету». Наприклад, за його словами, розрахунки з «Итерой» за газ ставали пріоритетними порівняно із платежами до бюджету. А найбільшої шкоди завдали проведені в серпні необгрунтовані взаємозаліки між підприємствами ПЕК на суму 3,6 млрд. грн., що порушило позитивну тенденцію розрахунків «живими грошима». Там, де застосовуються взаємозаліки за спрощеною схемою, підкреслив М. Азаров, виникають сприятливі умови для відволікання грошей від платежів до бюджету та для інших зловживань. Глава ДПАУ згадав і про такий факт: останнім часом з України експортовано комерційними структурами майже 1 млн. тонн мазуту за ціною 500 грн. за тонну, в той же час Україна закуповує імпортний мазут для генеруючих енергокомпаній за середньою ціною 600— 1300 грн. за тонну. Цікаво, як це узгоджується з намірами віце-прем’єра з ПЕК Юлії Тимошенко особисто контролювати закупівлю мазуту, якого бракує?

ДО РЕЧІ

Кабінет Міністрів розробив проект постанови про порядок погашення заборгованості бюджетних організацій за енергоносії, що сформувалася з 1 січня по 1 липня цього року, за допомогою банківських взаємозаліків, повідомляє Інтерфакс-Україна. Проект документа передбачає погашення бюджетними організаціями та установами поточних боргів за теплову та електроенергію і газ, а також боргів із виплат пільг та субсидій населенню шляхом еквівалентного погашення податкової заборгованості енергетичних та газопостачальних компаній до бюджету, що виникли за згаданий період. Згідно із проектом, постачальники енергоресурсів залучатимуть одноденні банківські кредити для погашення податкової заборгованості з подальшими розрахунками бюджетних організацій за спожиті енергоресурси.

Петро ІЖИК, «День»
Газета: 
Рубрика: