Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Передматчеві розклади

Тема суддівства не дає спокою основним претендентам на чемпіонський титул
22 квітня, 2010 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Центральний матч другого кола й усього українського футбольного чемпіонату ще попереду, а пристрасті довкола нього вже неабияк розпалюються. І предметом напруги цих самих пристрастей, хоч би як нам цього хотілося, є персона головного арбітра матчу.

Тема суддівства в Прем’єр-лізі віднедавна взагалі вийшла на перше місце, часто-густо залишаючи за собою безпосередньо гру. На підтвердження цього можна навести коментар капітана «Шахтаря» Даріо Срна телебаченню після матчу його команди із «Закарпаттям», у якому він акцентував увагу не на натужній домашній перемозі своєї команди над аутсайдером, а на своєму ставленні до того, що сталося в Києві.

Ще перед недавнім вищезазначеним матчем президент Федерації футболу України Г. Суркіс заявив, що матч 29-го туру чемпіонату України «Шахтар» — «Динамо» обслуговуватиме бригада іноземних арбітрів. «Ганьба, що в країні з такими футбольними традиціями поки немає арбітрів, які заслуговують право обслуговувати матчі Євро, яке відбудеться у нас на батьківщині. Тому я ініціював питання про відмову від практики запрошення зарубіжних арбітрів». «Хоча для матчу «Шахтар» — «Динамо», який відбудеться 5 травня, ми зробимо виняток. Його обслуговуватиме бригада іноземних арбітрів. Щоб не було розмов про адміністративний тиск Суркіса на суддів». Очікується, що ім’я запрошеного арбітра ФФУ назве не раніше, ніж за тиждень до матчу на «Донбас Арені». В ідеалі вважають, що цей рефері має бути з-поміж 10 суддів, які представлятимуть Європу на ЧС-2010.

Він також повідомив, що в даний момент зайнятий пошуками гідної кандидатури на посаду голови суддівського комітету. «Я веду переговори з провідними світовими фахівцями, авторитетними арбітрами, щоб знайти людину, яка приїхала б до України й очолила суддівський комітет. Якщо є потреба, нехай приїжджає зі своєю командою. Федерація разом з Прем’єр-лігою, сподіваюся, зможе створити всі необхідні умови», — повідомив Суркіс. При цьому він наголосив, що президент футбольного клубу «Шахтар» Рінат Ахметов відмовився відпустити на цю посаду Любоша Міхала, що працює в його клубі. «У мене відбулася на цю тему розмова з Ахметовим. Я йому прямо сказав: «Рінат, ми шукаємо фахівця. У тебе ж є Любош Міхал, в недавньому минулому арбітр з ім’ям, запропонуймо йому очолити суддівський комітет». Але Ахметов відповів: «Ні, він мені в клубі потрібний», — сказав Суркіс.

Начебто все просто й зрозуміло. Але це лише на перший погляд. По-перше, викликає запитання само по собі порушення регламенту й ініційоване Г. Суркісом запрошення іноземного арбітра. По-друге, персона Любоша Міхала, в недалекому минулому відомого й авторитетного арбітра, який нині працює в структурі донецького клубу. Хочуть паритету — будь ласка! Збираються представники «Динамо», «Шахтаря», Прем’єр-ліги й ФФУ і спільним рішенням погоджують кандидатуру арбітра, природно — українця, як прописано в регламенті. Після чого жодні претензії з будь-якого боку не приймаються і не обговорюються. Все дуже просто. Правила є правила й вони мають бути однаковими для всіх! А такий хід з боку Г. Суркіса — визнання власної неправоти в цьому питанні й хитрість. Він розуміє, що «Динамо» по сьогоднішній грі має мало шансів на «Донбас Арені». А програш можна буде списати на знайомство Міхела з Європою.

Але, чесно кажучи, не хотілося б вірити саме в такий сценарій розвитку подій. Хочеться, що б ім’я чемпіона визначалося в цікавій, безкомпромісній чоловічій боротьбі, а не в закулісних іграх. А чи виправдаються наші сподівання, дізнаємося лише 5 травня.

Євген МАТЮХА
Газета: 
Рубрика: