Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Перші молодіжні парламентські слухання присвятили екології

25 червня, 2009 - 00:00

Нещодавно відбулися перші молодіжні парламентські слухання. Вони проходили під назвою «Глобальні зміни клімату: загрози для України та шляхи їх мінімізації». Організаторами заходу стали комітет ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Програма сприяння парламенту-ІІ (програма розвитку законодавчої політики). Вперше до підготовки парламентських слухань широко долучилися громадські організації: Асоціація випускників Програми стажування у ВРУ «Ліга інтернів» та Ліга політологів-міжнародників «ДИПКОРПУС». Протягом трьох годин українські молоді парламентарі здобували свій перший досвід.

Світова практика проведення молодіжних і дитячих парламентських слухань є досить поширеною для багатьох країн розвиненої демократії, а в Західній Європі вона є традиційною. Навіть уряд Пакистану — країни, рівень демократичного розвитку якої не надто високий, — активно сприяє проведенню молодіжних парламентських слухань із найрізноманітніших суспільно-політичних проблем.

Оскільки Перші молодіжні парламентські слухання з питань зміни клімату передували комітетським слуханням цієї ж тематики, передбачається використання Резолюції та матеріалів молодіжних слухань у підготовці відповідного комітетського заходу.

Марина РУДЕНКО, модератор Перших молодіжних парламентських слухань питань зміни клімату, Асоціація випускників Програми стажування у Верховній Раді України «Ліга інтернів»:

— Мені приємно було бачити й чути, що молодь має багато цікавих ідей, які можуть знайти практичне застосування дуже швидко і без великих грошових внесків. Потрібно проводити якомога більше таких заходів, щоб молоді люди мали можливість впливати на прийняття рішень не лише через акції протесту та демонстрації. Ми будемо сподіватися, що такі механізми буде інституціоналізовано, а такі заходи будуть проводитися з різних питань. Намагатимемося робити це не тільки через Програму парламентського стажування, стажування в органах державної влади, яка підтримується Програмою сприяння парламенту України, а й способами залучення молодих експертів, аналітиків, науковців, винахідників, які сьогодні представляли свої доповіді, презентації. Таким чином намагатимемося впливати на політику, на прийняття державних рішень.

Це перший захід. Тепер потрібно достойно презентувати його результати — резолюцію слухань — органам державної влади, парламенту, Національному агентству економічних інвестицій, Міністерству освіти й науки. Можливо, варто сформувати при парламенті робочу групу з питань зміни клімату, яка буде працювати з іншими комітетами, діяльність яких є дотичною до цієї теми (Комітет паливно-енергетичного комплексу, Комітет освіти та науки тощо), для того, щоб ідеї молодих людей були донесені й реалізовані на практиці.

Анастасія САМОШИНА, Літня школа журналістики «Дня»
Газета: 
Рубрика: