Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Під позивні «Марічки»

Микола ФЕДОРУК: Дякую чернівчанам за те, що люблять своє місто та плекають традиції попередників...
8 жовтня, 2008 - 00:00

Саме сьогодні, 8 жовтня, Чернівцям виповнюється 600 років. Офіційні урочистості з цієї нагоди відбулися минулими вихідними. Про підготовку до святкування, саме свято та плани на майбутнє ми говорили з чернівецьким міським головою Миколою Федоруком, який вже майже 14 років поспіль незмінно очолює місто, є першим мером Чернівців часів незалежності України, обраним чернівецькою громадою, та другим в усій історії Чернівців за тривалістю перебування на посаді.

— Миколо Трохимовичу, що зроблено в Чернівцях в рамках підготовки до святкування ювілею?

— Зроблено чимало. Оновлено фасади будинків в історичній частині міста, проведено капітальний ремонт багатьох вулиць. В рамках святкування відбулося відкриття вулиці Ольги Кобилянської — центральної вулиці міста. З певністю можу сказати, що, оновлена та відремонтована, вона прослужить чернівчанам щонайменше сотню років. Тут замінено всі мережі, адже старі було прокладено ще в австрійські часи, вони давно відпрацювали своє, зроблено нове покриття, проведено роботи з озеленення, оновлено фасади будинків. Загалом на цій вулиці освоєно близько 15 мільйонів гривень і нині колишня Панська вулиця сьогодні цілком відповідає своїй історичній назві.

До ювілею чернівчани отримали і нову площу Турецької криниці, на якій встановлено квітковий годинник, а під час святкувань відбувся фестиваль народних ремесел та ковальства. Це вже друга площа, відкрита за останні роки в Чернівцях. Відреставровано і колишній Єврейський народний дім — нині Центральний палац культури, та багато інших історичних будівель.

Щодо святкових заходів, то була цікава та різнопланова програма. У нас в гостях побували Президент України Віктор Ющенко, голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, гості з 25 країн світу — Сполучених Штатів Америки, Канади, Ізраїлю, Австрії, Німеччини, Румунії, Польщі та інших.

— Що робиться в місті для розвитку туризму?

— Найголовніше, на мою думку, ми вже зробили — зберегли історичну частину міста, її неповторність і красу. Фахівці з австрійського міста Грац були приємно вражені тим бережливим ставленням до пам’яток архітектури, який спостерігали під час відвідин міста. Дійсно, центральну частину не спотворили багатоповерхові новобудови, хоча таке можна побачити в багатьох містах України. Є у нас і своя родзинка — вже три роки щодня на ратушній вежі сурмач грає мелодію «Марічки» (музика Степана Сабадаша). Щонеділі у нас безкоштовні екскурсії містом для всіх бажаючих. Чернівці набувають з кожним днем усе привабливішого вигляду — і в цьому заслуга всіх чернівчан, які люблять своє місто і хочуть бачити його по-справжньому європейським.

— Який інвестиційний клімат в Чернівцях, звідки найбільше надійшло інвестицій та куди вони спрямовані?

— Чернівці можуть запропонувати хороші умови для інвесторів через вигідне транспортно-географічне розташування, завдяки якому є добрий доступ до національних та міжнародних ринків, а працівники в місті мають високий освітній рівень. Впродовж останніх п’яти років відбувся значний ріст капіталовкладень в економіку міста. Серед інвестиційно привабливих проектів по пріоритетних напрямках залучення інвестицій у Чернівцях на 2008—2011 роки є реконструкція об’єктів міського комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Чернівці», будівництво центрального міського автовокзалу, реконструкція Соборної площі з будівництвом готелю та підземного містечка, подальша розбудова інфраструктури парку «Жовтневий», будівництво зони відпочинку. Є цілий ряд інших привабливих об’єктів транспортної, туристичної та соціальної інфраструктури, житлово-комунального господарства.

— Над вирішенням яких проблем міста працюватимете надалі?

— Я вже не раз повторював, що після 600-ліття буде 601-й рік і так далі. Розроблено Генеральний план розвитку міста, стратегічний план розвитку Чернівців, стратегічний план підвищення конкурентоспроможності міста... Ми плануємо найближчим часом здати першу чергу Центру дитячої хірургії, який буде одним із кращих лікувальних закладів для дітей в Україні. Хочу відзначити, що дитячу лікарню було побудовано 100 років тому на кошти чернівецьких меценатів, і от сьогодні ми відкриваємо сучасний, прекрасно обладнаний лікувальний корпус. Відкриємо і новозбудований клуб в мікрорайоні Ленківці (саме звідси, з району Садгори, мали свій початок Чернівці).

— Із Чернівців вийшло доволі багато заможних людей. Чи допомагають вони рідному місту?

— Чимало подарунків вони зробили Чернівцям до їхнього дня народження. У святкові дні Арсеній Яценюк заклав камінь під майбутній пам’ятник імператору Францу Йосифу, який обіцяє спорудити власним коштом. На замовлення народного артиста України Яна Табачника виконано пам’ятний знак скульптору Зурабу Церетелі та урочисто відкрито його 5 жовтня. А на урочистому відкритті Дня міста чернівчан та гостей пригощали 300-кілограмовим тортом, який мав шість метрів в довжину та метр в ширину. Виготовили його працівники підприємства «Кліпсідра». На велетенському торті було відтворено всі площі міста та найвизначніші пам’ятки архітектури.

Чудовий подарунок городянам та гостям зробили зірки естради, вихідці з Чернівців. Незважаючи на дощ та негоду, на центральному стадіоні міста свої пісні дарували Софія Ротару, Ауріка Ротару, Дмитро Гнатюк, Іво Бобул, Марія Миколайчук, Микола Мозговий, Катерина Бужинська, Ані Лорак, Аліна Гросу, Павло Дворський, Ольга Добрянська та багато інших колишніх і теперішніх чернівчан.

— Яка доля грамоти з першою згадкою про Чернівці? Чи повернули її в місто?

— Минулого року ми віднайшли грамоту в архівах Історичного музею Росії в Москві. Я був там і тримав її в руках. Керівництво музею обіцяло на День міста привезти грамоту в Чернівці, були відповідні домовленості й з Міністерством культури України, але нещодавно нам відмовили. Натомість депутат міської ради Валерій Сарафінчан вирішив зробити рідному місту подарунок та замовив Історичному музею точну копію грамоти. Для її виготовлення використано папір 200-літньої давнини, відтворено всі подряпинки, плямки, тож її практично неможливо відрізнити від оригінала. Важко сказати, скільки коштує цей доволі дорогий подарунок, хоча достеменно відомо, що лише дозвіл взяти на певний час оригінал грамоти коштував 3,5 тисячі доларів. Ця копія виставлена в Художньому музеї Чернівців, де всі охочі можуть познайомитися з першою письмовою згадкою про наше місто.

— Що б ви побажали чернівчанам у ці святкові дні?

— Хочу подякувати їм за те, що плекають традиції своїх попередників, люблять своє місто і працюють для того, щоб воно стало ще ошатнішим і привабливішим. Благоденства та процвітання чернівчанам!

Наталія ЖИТАРЮК. Черновцы
Газета: 
Рубрика: