Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Після трьох місяців очікування...

Держава нарешті надасть одноразову фінансову допомогу сім’ям загиблих на Майдані
27 травня, 2014 - 11:34
одноразову фінансову допомогу сім’ям загиблих на Майдані
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Після трьох місяців обіцянок Кабінет Міністрів України оприлюднив розпорядження № 479-р «Про виділення коштів для надання одноразової грошової допомоги членам сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року». Цим документом Кабінет Міністрів доручив Міністерству соціальної політики виділити 11 мільйонів 692,8 тисячі гривень для надання одноразової грошової допомоги, що становить сто прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Крім того, протягом цього тижня Міністерство соціальної політики повинно затвердити перелік витрат, пов’язаних із наданням цієї допомоги, та до 1 жовтня подати звіт про виконану роботу.

Ці кошти виплатять за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету.

Віктор ТИМОЩУК, голова Центру політико-правових реформ:

— Цей обсяг коштів — не проблема для держави, тому, швидше за все, він буде виплачений у повному обсязі. У прийнятті цього рішення відіграла роль і реакція людей. Не секрет: якщо люди не відстоюватимуть своє право, держава на них зайвий раз не витрачатиметься.

Варто було б ще пришвидшити розслідування у справах загиблих. Я не спеціаліст з кримінальної юстиції, але можу визначити кілька причин, чому досі це не виконується. По-перше, в деяких органах залишилися працювати люди, які причетні до цих подій напряму, або працюють в тих же відомствах, на тих же посадах, що й раніше. Тут вже діє корпоративна солідарність. Колега колегу намагається не здавати. По-друге, знищено значну кількість документів. По-третє, багато людей, від яких залежить хід розслідування, переховуються за межами України. Нинішня влада, швидше за все, зацікавлена у розслідуваннях, але спроможностей до цього в неї бракує.

Олена БЕРЕЖНЮК
Газета: 
Рубрика: