Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Після вето — компроміс

6 жовтня, 2001 - 00:00

Як уже повідомляв «День», Президент України Леонід Кучма скористався правом вето щодо закону про вибори народних депутатів, ухваленого Верховною Радою 13 вересня, і повернув його зі своїми зауваженнями в парламент. Нагадаємо, що це вже четверте вето щодо цього закону. Учора депутати під час реєстрації отримали зауваження глави держави.

Зауваження і пропозиції Леоніда Кучми до закону про вибори народних депутатів випливають із вимог Конституції, і парламент цілком може врахувати пропозиції глави держави. Думку глави держави оголосив заступник глави адміністрації Президента Леонід Підпалов. На брифінгу в четвер у Києві Л.Підпалов охарактеризував рішення Президента, який застосував право вето до закону, як «непросте». Президент, за словами Л.Підпалова, вважає, що ухвалений парламентом закон «усе ще не створює рівні умови для всіх учасників передвиборного процесу». Зокрема, глава держави не згодний із тим, що практично всі стадії передвиборного процесу «роблять партії». На думку Л.Кучми, не відповідає Конституції норма про те, що окружні виборчі комісії формуються лише із представників восьми політичних партій, які набрали 4% голосів виборців на попередніх парламентських виборах. Це обмежує можливості участі у виборах інших партій, яких на сьогодні в Україні понад 120. Президент, як відомо, також вважає достатніми для кампанії 90 днів, а не 170.

Заступник глави АП повідомив, що у разі, якщо депутати не встигнуть ухвалити рішення щодо пропозицій Президента України до нового закону про вибори, терміни початку передвиборної кампанії визначить Центральна виборча комісія. Разом із тим, він зазначив, що ЦВК прийматиме рішення з урахуванням нині чинного закону про вибори народних депутатів і тієї частини цього закону, яка визнана неконституційною.

Тим часом Президент заявив, що відразу ж підпише закон про вибори в парламент у разі підтримки Верховною Радою змін, які пропонуються ним, повідомило агентство Інтерфакс-Україна. У тому випадку, звичайно, якщо депутати не подолають вето на закон. А настрої в депутатському корпусі щодо такої перспективи дуже песимістичні. Зокрема, «немає жодних шансів» подолати вето Президента, на думку представника найбільшої в парламенті фракції комуністів Георгія Крючкова. Він вважає, що Президент «дотисне парламент», і Верховна Рада піде на компроміс, після чого Президент підпише закон. Одночасно Г. Крючков заявив, що фракція Компартії «обов’язково» голосуватиме за подолання вето. Парламенту не вдасться подолати вето і на думку лідерів фракцій «Батьківщина», «Реформи-Конгрес» та НРУ.

Сумнівається в можливості подолання вето парламентом і політолог Володимир Малинкович. На його думку, «буде розіграно компромісний варіант, на який вето вже не буде накладатися». Таким компромісом, сказав «Дню» політолог, може бути скорочення термінів передвиборної кампанії до 120 днів. Що ж до формування комісій, то, на думку політолога, «хоч і не безпосередньо, але всі ті партії, які на минулих виборах не подолали 4-відсотковий бар’єр, братимуть участь у виборчих комісіях, оскільки вони всі прив’язані до певних блоків».

«Деякі «гарячі голови» вважають, що треба подолати вето Президента», — заявив член фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук на презентації проекту «Кадровий резерв — нова сила України». Але в Президента є аргумент: він може подати апеляцію в Конституційний суд. І ніхто не знає, як довго суд її розглядатиме і до яких прийде висновків». Народний депутат вважає, що Президент і парламент мають досягнути компромісу шляхом внесення коректив у чинний закон про вибори у Верховну Раду.

Постійний представник Президента в парламенті Роман Безсмертний в інтерв’ю журналістам зробив прогноз: наступного тижня можуть відбутися додаткові консультації Президента з керівниками фракцій для досягнення компромісу.

ДО РЕЧІ

Верховна Рада вчора схвалила депутатський запит Георгія Крючкова (КПУ) до голови Центральної виборчої комісії Михайла Рябця щодо обмеження участі у передвиборчій агітації представників державної влади, зокрема, голови Державної податкової адміністрації України, лідера Партії Регіонів Миколи Азарова. В запиті наголошується, що Закон «Про вибори народних депутатів» — як чинний, і так нещодавно прийнятий (іветований Президентом — Ред. ) — однозначно забороняє органам державної влади і органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам брати участь у передвиборній агітації. На думку автора запиту, одним з найактивніших «будівників» виборчих блоків сьогодні є голова ДПАУ. Г.Крючков пропонує М.Рябцю через ЗМІ оприлюднити позицію ЦВК щодо ситуації з дотриманням вимог закону.

Наталія ТРОФІМОВА, «День», Дмитро ЖИРЕНКО
Газета: 
Рубрика: