Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Півтори тисячі одеситів мерзнуть у квартирах

19 грудня, 2002 - 00:00

Півтори тисячі жителів багатоквартирних будинків Одеси виявилися заручниками конфлікту між одеським обленерго і заводом з виробництва важких кранів ВАТ «Краян». З початку опалювального сезону в будинках, підключених до котельної «Краяна», немає опалення. У деяких відсутні газ і вода. Минулого тижня, щоб привернути увагу влади до свого складного становища, мешканці перекрили одну з центральних магістралей міста, а 18 грудня на центральній площі міста відбулася чергова акція протесту.

В основі конфлікту — заборгованість заводу «Краян» перед обленерго. Незважаючи на часткове погашення боргу, два місяці тому завод відключили від електроенергії. Звертання керівництва заводу до прокуратури і винесений нею протест не вплинув на ситуацію. У результаті в розпал грудневих холодів понад 350 квартир залишилися без опалення.

Після того, як жителі перекрили минулого тижня автомагістраль, міська адміністрація зобов’язала завод «Краян» негайно налагодити подачу тепла. Через три дні в квартирах жителів потепліли батареї. Та, за визнанням самих жителів, запуск котельної без вирішення всього комплексу проблем лише посилить ситуацію.

Ось що розповіла нашому кореспонденту керівник ініціативної групи мешканців Любов СЕМЕНСЬКА:

— Вирішити проблему одним розпорядженням неможливо. Котельна заводу за своїми потужностями виробляє у 30 разів більше кілокалорій, ніж треба для опалення наших будинків. Щоб знизити витрати, доводиться знижувати температуру, і в цьому випадку тепло виходить дуже дорогим і неякісним. Плата за опалення однокімнатної квартири становить 350 гривень на місяць. Природно, зростають борги жителів і заводу. Сьогодні, коли підприємство два місяці простоює, вішати йому на шию нові борги за комунальні послуги — просто злочин.

Зі слів заступника голови правління ВАТ «Краян» Олега Москаленка обленерго не йде на жодні контакти з керівництвом заводу. «Ми вже виплатили обленерго 180 тисяч гривень боргу. Але нам висунули ще заборгованість за 1998—99 роки, яку не підтверджено документально. Ми б і хотіли заплатити, але не можемо зробити розрахунки. Можливо, борг просто причина. Хтось хоче збанкрутити державне підприємство, прибравши його до рук за борги. Ми втратили вже понад два мільйони гривень, зірвали міжнародні замовлення. А тим часом наш завод єдиний в Україні і Росії з виробництва важких кранів. Проте монопольні амбіції, ймовірно, виявляються вищими за економічні інтереси країни».

У керівництва обленерго трохи інше бачення ситуації. Розповідає помічник голови правління Герман КАЧУР:

— Адміністрація «Краяна» просто використовує жителів та їхню біду в своїх цілях. Якщо ви не погоджуєтеся з пред’явленою сумою боргу, подавайте до суду. Але цього чомусь ніхто не робить. Ми запропонували провести кабель і підключити будинки до електроенергії окремо від заводу, але нас не пускають на його територію. Керівництву «Краяна» вигідне сьогоднішнє становище жителів, більшість з яких — співробітники заводу і, природно, відстоюють його інтереси. Але поки не підпишуть угоду і не складуть графік виплати боргів, електроенергію на завод не подаватимуть.

Унаслідок конфлікту в найскрутнішому становищі виявилися жителі висотного будинку по вулиці Скворцова, 2. Його побудовано і прийнято держкомісією в експлуатацію понад рік тому. Але досі в приміщенні немає ні газу, ні води, ні опалення. Основна частина його жителів — співробітники СБУ, УМВС, ППО і прикордонної служби — люди, які знаходяться на державній службі. Тільки крайня потреба могла примусити їх перекривати вулиці. Зі слів жителів, вони неодноразово зверталися з листами до різних інстанцій, у тому числі до Адміністрації Президента. У районному суді міста Одеси сьогодні розглядають справу про визнання незаконним акту держкомісії про приймання будинку в експлуатацію.

Олена АСТРАХОВИЧ, Одеса
Газета: 
Рубрика: