Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Плюс солідарність, мінус амбіції

5 липня, 2007 - 00:00
ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Представники пропрезидентських сил усе ніяк не можуть домовитися про формат своєї участі у виборчій кампанії. Праві (УНП, НРУ, «Собор») хочуть підкоряти виборчий Еверест блоком, у той час як Віктор Ющенко наполягає на створенні єдиної партії на базі всіх демократичних сил — «Нашої України», «Самооборони» й «Правиці».

Нещодавно в Секретаріаті Президента відбувся черговий етап переговорів зі створення мегаблоку демократичних сил. І незважаючи на запевнення лідерів «Правиці» в тому, що сторони вже близькі до укладення угоди, про будь-які відчутні результати зустрічі праві повідомити так і не змогли. Тим часом, ім’я політика, який очолить виборчий список демократичного блоку на виборах, стане відоме вже сьогодні. Принаймні це обіцяє член НСНУ Петро Порошенко. На його думку, великі шанси очолити список має лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко. Відома істина: як корабель назвеш, так він і попливе. Але мало того, що блок пропрезидентських сил поки без назви й капітана, так він ще й без матросів. Уже час вийти у відкрите море передвиборної кампанії, а екіпаж ще досі так і не укомплектований.

Створення могутнього пропрезидентського блоку політичних сил неодноразово й широко анонсували його безпосередні учасники. Але виснажливі переговори гальмують то розподіл квот у виборчому списку, то визначення першої п’ятірки блоку. Тепер же до всіх цих поки що невирішених проблем додався ще один мотив для розбіжностей — ідея Президента перетворити майбутній мегаблок в єдину партію.

Раніше, нагадаємо, блок Костенка — Плюща, «Народний рух України» Тарасюка й «Собор» Матвієнка об’єдналися в блок «Правицю». Невдовзі вони ініціювали створення з «Нашою Україною» та іншими демократичними силами, що не ввійшли у ВР п’ятого скликання, мегаблок. І все, можливо, було б добре, якби не кваплива угода «Нашої України» з «Народною самообороною» Луценка про створення блоку просто на очах у «Правиці». Скривджена «Правиця» вже, здається, була готова йти на вибори самостійно. Але тут втрутився глава держави, і знову всі сторони сіли за стіл переговорів...

Однією з причин небажання зливатися в єдину партію лідери націонал-демократів називають ідеологічні розходження. «Я, наприклад, не можу погодитися на пропозицію одного з наших партнерів із переговорів, що потрібно виключити із загальної програми мегаблоку питання української мови, ОУН-УПА й НАТО», — заявляє лідер НРУ Тарасюк. «Ці питання дуже важливі для блоку «Рух-Українська Правиця» й для Президента України, вони повинні бути в програмі нашого блоку», — впевнений Борис Іванович. Тим часом, у «Нашій Україні» натякають, що, прикриваючись ідеологічною ковдрою, лідери «Правиці» намагаються задовольнити свої квотні амбіції. Нашоукраїнець Олександр Третьяков у зв’язку з цим заявив, що «не може один великий союз людей страждати від амбіцій малої групи».

Створити не мегаблок, а єдину пропрезидентську партію. Ймовірно, наполягаючи на цьому на Банківській враховують негативний досвід НСНУ зразка минулого року, коли дрібні партії, що входили в блок «Наша Україна» висували необгрунтовано великі вимоги. До того ж у пам’яті дуже як свіжий приклад блокової «солідарності» Партії промисловців і підприємців Анатолія Кінаха. У світлі цих подій бажання гаранта створити саме єдину партію виглядає й логічним, і обгрунтованим. Адже Віктору Ющенку напередодні старту передвиборної президентської кампанії, як повітря, потрібна сильна партія, а не «комунальний» блок, де кожний править свій одноосібний партійний бал, а не цілісний, командний.

ЯК ЦЕ БУЛО

7 червня було парафовано угоду про створення виборчого блоку між «Нашою Україною», «Народною самообороною» й блоком «Рух Українська Правиця».

28 червня лідери «Нашої України» й «Народної самооборони» підписали ще одну угоду — «Декларацію об’єднання демократичних сил». Підписання документа, проходило біля Секретаріату Президента, відбулося без участі лідерів «Правиці». «Наша Україна» й «Народна самооборона» взяли на себе зобов’язання забезпечити створення єдиної демократичної політичної партії, проти чого заперечує «Правиця». Звістка про підписання декларації стала для націонал-демократів повною несподіванкою. Юристи Української народної партії поставили під сумнів легітимність підписання угоди між «НУ» й «Самообороною». Адже у виборах можуть брати участь партії та блоки, зареєстровані Мін’юстом не менш ніж за рік до початку виборчої кампанії. А «Самооборона» фактично є громадською організацією. «Народна самооборона» не є суб’єктом виборчого процесу й тому не може висувати кандидатів у народні депутати ні самостійно, ні в блоці з іншими партіями», — говориться в повідомленні прес-служби УНП.

2 липня голова Народного союзу «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко запропонував лідерам блоку «Рух УкраїнськаПравиця» підписати декларацію про створення виборчого блоку, але без участі «Народної самооборони». Кириленко так намагається «застовпити» за собою перше місце в списку мегаблоку, вважають представники «Правиці» й не поспішають з остаточним рішенням.

ДО РЕЧI

Згідно з результатами соцопитування, проведеного нещодавно Центром економічних і політичних досліджень імені Разумкова, рейтинг блоку «Рух — Українська правиця» — 1,3% (НСНУ — 10,3%, НС — 5,5%). Блок НСНУ з «Народною самообороною» дасть 16,4%, блок НСНУ — НС — Рух — УП — 16,9%.

Наталія РОМАШОВА
Газета: 
Рубрика: