Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Поголовна пневмонія Україні не загрожує

А ось епідемія грипу, стверджують медики, неминуча
11 грудня, 1999 - 00:00

Так, наприклад, минулого тижня збільшилася кількість хворих на гострi респіраторнi захворювання (у Донецьку — аж на 40% за останні сім днів). Однак про епідемію, запевняє МОЗ, поки що не йдеться. Інфекційні спалахи зумовлені активізацією переважно аденовірусів, риновірусів, респіраторно-синцитіальних та деяких інших, які, за твердженням медиків, епідемію навряд чи викличуть, однак можуть стати причиною ускладнень. Епідемією, за прогнозами МОЗ, стане грип. Причому вже скоро — у січні-лютому 2000 року. При цьому очікується, що в Україну цієї зими прийде грип з вірусом «В»/Пекінський/184/83. Вірус цього типу вже викликав епідемічні спалахи грипу в окремих містах України в 1997 році і все ще не вичерпав свого епідемічного потенціалу.

За даними МОЗ, активізація грипу починається в країнах північної півкулі. Так, у Канаді, Франції, Німеччині, Нідерландах, Польщі та Португалії в окремих випадках у хворих виділяють віруси грипу. Всі вони належать до типу А (Н3N2). Віруси цього типу, а саме штам А/Сідней/5/97 викликав епідемію грипу в Україні у січні—березні 1999 року.

ДО РЕЧІ

Хоча епідемія грипу є цілком прогнозованим явищем, істотно зменшити ризик захворювання за допомогою превентивної профілактичної медицини поки що не вдається навіть високорозвинутим країнам. Адже головною умовою успіху є масова вакцинація і створення колективного імунітету, чого досягти важко. Тому від грипу та його ускладнень (зокрема пневмонії, серцевої недостатності, інших хвороб серцево-судинної та бронхо-легеневої системи) щороку гине 20—50 тисяч осіб у США, близько 20 тисяч — у Великiй Британії, 4 тисячі — в Нідерландах. При цьому економічні збитки від грипу в США перевищують $250 млн. Очевидно, не менш вражаючими вони є і в Україні, оскільки в орбіту епідпідйому втягується щороку 10—20% населення країни. Фахівці відзначають, що рівень захворюваності дітей дошкільного та шкільного віку багато вищий, ніж у дорослих, а частота госпіталізації представників груп ризику, людей літнього віку та людей iз супутніми захворюваннями під час великих епідемій зростає у 2—5 разів.

Олександр МIХЕЛЬСОН, «День»
Газета: 
Рубрика: