Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Політика на інтерес

Який блок не створюй, виходить «Громада»
27 червня, 2001 - 00:00

«Без єдиного керівництва, без єдиного лідера форум національного порятунку може втратити динаміку і втратити всі свої досягнення», — заявила вчора журналістам Юлія Тимошенко. З її слів, форум планує створення коаліції, яка згодом сформує блок опозиційних нелівих демократичних сил. «Ми навіть не уявляли, яка підтримка буде у демократичних сил, які витіснені владою з політичних процесів», — заявила Тимошенко. Проте жодної рейтингової партії або хоч би серйозного лідера, готового увійти у вказаний блок, Юлія Володимирівна назвати не змогла. За її словами соціалісти на чолі з Морозом підуть іншим блоком, а Ющенко «повинен визначитися». Проте, на її думку, в блок можуть вступити «всі, крім СДПУ(о), «Трудової України» і Демсоюзу» (а НДП, Зелені і РУХи? — Авт. ). «Моя мета не блокуватися хоч з ким-небудь», — заявляє Тимошенко. Вона каже, що головним її завданням є проведення виборів у парламент спільно з президентськими виборами. За першим заходом планується створити штаб, який би «не допустив фальсифікації виборів». «Ми здатні дійти до кожної виборчої дільниці і маємо технічну можливість її перевірити», заявляє Тимошенко. Пікантний момент: зi слів екс- голови ЄЕСУ, фінансувати подібну діяльність будуть усі, хто зацікавлений «у справедливих виборах». Правда, у чому полягає зацікавленість, лідер «Батьківщини» не пояснила. Тим більше, що контроль — це її улюблений коник, а ось зі справедливістю не все так безхмарно (принаймні постійно заважає прокуратура з її «нападками»).

Другий захід ще більш грандіозний, однак, Тимошенко впевнена, що провести референдум з припинення президентських повноважень Леоніда Кучми все ще можливо. З певного боку це навіть логічно, оскільки вибори-2002 «Батьківщина» буде контролювати, а отже, заодно і референдум не залишить без уваги. А якщо серйозно, це швидше всього означає, що операція «референдум» буде слоганом «правильної» опозиції. До речі, про правильність. Юлія Володимирівна не утрималася від оцінки «правильних центристів», ведених мудрою рукою Івана Плюща. Із властивою їй дипломатичністю вона заявила: «Сьогодні дві опозиції — одна шукає конструктив з Президентом, а інша намагається очистити державу від влади, яка не може дати жити країні», — заявила Тимошенко. «Можна, звичайно, нічого не робити, як це роблять мудрі політичні сили, але ми такими мудрими силами не будемо», — додала вона.

Проте у політиці можна зображати як мудреця, так і революціонера. Тим більше, що пасіонарність має попит в інформаційному полі завдяки своїй непередбачуваності. А отже, виступає постійним ньюсмейкером. Якщо політично буйному вдається використати ЗМІ, а це в професійному плані не так уже і складно, то інформаційна машина починає працювати на нього, а не на власників засобів масової інформації (досить пригадати касетний скандал). Єдина незручність — при дворі (у тому числі й політичному) посада радикала одна. Тому Тимошенко неминуче доведеться конкурувати з колегами по політичному амплуа — Наталією Вітренко та Михайлом Бродським.

Інше запитання, чи є «Батьківщина» після таких заяв «резервом для нової демократичної коаліції», якою її бачить Іван Плющ? Тільки у тому випадку, якщо це буде антипрезиденська коаліція (у тому числі і панове Плющ, Безсмертний та Ющенко). «Батьківщина» ж пропонує будувати коаліцію подібну до «Громади» часів Павла Івановича — радикальну неліву організацію, готову за короткий термін здійснити персональні (але дуже навряд чи системні) зміни у владі.

Продовження теми на стор. "Подробиці"

Денис ЖАРКИХ, «День»
Газета: 
Рубрика: