Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Помилка референта

29 березня, 2001 - 00:00

Після вітального слова Євгена Карташова Леонід Кучма визначив мотиви кадрових перестановок. Статистика, що прозвучала з уст Президента, викликала в залі бурхливий протест. Наприклад, глава держави заявив про спад в Запорізькому регіоні промислового виробництва. З його слів, 56% підприємств індустріального комплексу працюють збитково. Як приклад навів ряд районів, в тому числі і Бердянський. Яке ж було здивування Леоніда Кучми, коли президент Запорізького союзу промисловців і підприємців «Потенціал» Петро Ванат спростував президентську статистику, а представник Бердянської районної адміністрації заявив, що у них взагалі промислове виробництво відсутнє. Не менше Президент здивувався і з питання боргів перед медпрацівниками і вчителями. За його переконанням, вони виросли в п’ять разів в порівнянні з минулим роком. Насправді ж, як довів до відома Леоніда Кучми заступник глави Запорізької облдержадміністрації Микола Фролов, борги iз заробітної плати перед працівниками бюджетної сфери становлять усього 0,16%. Поточна заробітна плата виплачується регулярно. Перші особи регіону документально спростували кожний пункт президентської статистики. У тому числі і по незадовільних нібито розрахунках за електроенергію, різкому спаді виробництва продовольчих товарів, незадовільних показниках в роботі підприємств машинобудівного комплексу. Леонід Кучма не став сперечатися, кинувши гнівний погляд на свого референта Якименка. Пообіцяв, що за подібні речі йому потрібно зробити «обрізання».

Президент ЗСПП «Потенціал» Петро Ванат настійно просив Леоніда Кучму припинити згубну практику частої зміни губернаторів. «У Запорізькій області, — сказав він, — потрібна стабільна влада. Громадськість згідна робити спільно з вами все, щоб в державі і регіоні було взаєморозуміння, спокій і мир. Нам треба працювати, а нестабільна політика відкидає Запоріжжя на узбіччя». У відповідь Президент України заявив, що бере на себе повну відповідальність за майбутні рішення. З його слів, перед затвердженням Карташова на посаду губернатора його кандидатура обговорювалася з директорами промислових підприємств регіону. Він досвідчений керівник, якому не з чуток знайомі проблеми Запорізького регіону.

P.S. За останні два роки в Запорізькому регіоні змінилося 4 губернатори. У середньому, кожен з них протримався при владі від 5 до 9 місяців. Євген Карташов — п’ятий.

Дмитро БРОВКІН, «День»
Газета: 
Рубрика: