Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Попереду в нас цивілізована торгівля»

Міністр аграрної політики — про «торговельну війну» і вплив на подальші відносини з Росією української політики євроінтеграції
4 вересня, 2013 - 11:17

Україна і Росія продовжують діалог щодо врегулювання торговельних відносин між двома країнами. Про це вчора повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк. Так, кажучи про ситуацію з відновлення постачання продукції «Рошен» до Росії, він зазначив, що українська сторона створила робочу групу і всі необхідні документи про сертифікацію лабораторій вже направлені. І зараз з боку РФ очікуються пропозиції щодо складу їх робочої групи і графіку приїзду експертів для підтвердження висновків наших українських лабораторій і моніторингу кондитерських фабриках. «Ми переконані, коли це відбудеться, то рішення буде позитивним», — наголосив він.

При цьому, зазначив Присяжнюк, Україна знову відчула торговельний тиск. Як уточнив «Дню» міністр, «буквально 3 дні тому митні органи Російської Федерації використали незрозуміло яку постанову і почали непрогнозовано і необѓрунтовано стягувати мито на певні види сирів у розмірі 15%». Щоправда, зараз питання вирішено і мито не стягується. «Якщо Україна наблизитися до створення зони вільної торгівлі з ЄС і торговельні відносини будуватимуться за європейськими правилами, чи стане менше причин для торговельних суперечок із сусідкою?» — поцікавився «День» у міністра аграрної політики і продовольства України. «Я гадаю, що попереду в нас цивілізована торгівля», відповів Микола Присяжнюк. При цьому він зазначив, що Україна ніякої «торговельної війни» не розпочинала і йде в тому напрямі, аби мати технічні регламенти, гармонізовані з країнами, до яких постачається наша продукція. Він також повідомив, що сьогодні в рамках роботи за правилами СОТ Україна практично не обмежує імпорт жодних продуктів харчування. «Якщо наша продукція якісніша і смачніша, то, звичайно, інші країни повинні дати можливість своєму споживачеві споживати нашу продукцію», — наголосив Присяжнюк.

Поки Україна домовляється, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко погрожує Молдові забороною на постачання вина, а до Грузії — направити третю за ліком інспекцію виноробів.

«ВІД ТОРГОВЕЛЬНИХ ПРЕТЕНЗІЙ МОЖУТЬ ПОСТРАЖДАТИ САМІ РОСІЙСЬКІ СПОЖИВАЧІ»

Володимир ЛАНОВИЙ, колишній міністр економіки України:

— Від напруження в торгових стосунках між Росією та Україною, претензій до товарів інших пострадянських країн можуть постраждати самі російські споживачі. Адже ціни на дефіцитні експортні продукти зростуть, бо попит буде не задоволеним. Торгівельні обмеження з боку російського уряду — це удари по виробниках з інших країн з метою активізації їх впливу на рішення місцевих урядів. Таким чином автори цих торгівельних ударів хочуть загострити ситуацію і змусити уряди піти на вимоги Росії. Зростання цін буде різним залежно від регіону та асортименту «заборонених» товарів. Найменше воно вдарить по Москві, бо тамтешнє населення споживає високоякісні європейські вироби, а от для менших міст — ціновий удар буде сильнішим, бо там більше дешевих товарів з довколишніх країн близького зарубіжжя. На мій погляд, застосування цієї практики торгівельних ударів продовжуватиметься. Адже їх метою були не економічні результати, успіхи і динаміка, а політичні вигоди. Тому такі спроби перешкоджання торгівлі з політичних мотивів будуть і далі, якщо в цьому буде потреба.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: