Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Прем’єри від Крайнєва

8 жовтня, 2003 - 00:00

Сьогодні на сцені Національної філармонії України стартує VI Міжнародний музичний фестиваль «Володимир Крайнєв запрошує».

Цього року фест присвячується 100-річчю з дня народження В. Горовица — легендарного піаніста ХХ століття, ювілей якого відзначили 1 жовтня. Феномен Воло димира Самійловича намагались розгадати багато музикантів. Горовиц по-своєму інтерпретував класику. Ті, кому пощастило побувати на його концертах, згадують, що при перших акордах спочатку переглядалися — адже піаніст ламав канони, — але у фіналі глядачі із захопленням аплодували. Після виступів розпочиналися палкі обговорення, а рецензенти писали: «Так грати Моцарта, Ліста, Скарлатті, Шумана, Чайковського, Шуберта і т.д. — не можна, а Горовицу — можна». Наприклад, Сергій Рахманінов, почувши, як Горовиц виконує його Третій концерт для фортепіано з оркестром, після виступу із захопленням сказав: «Саме так я завжди хотів чути цей твір», — підписавши ноти — «найкращому піаністу». Відтоді композитор виключив з репертуару цей концерт, надавши право грати його В. Горовицу. 16 дисків Володимира Самійловича удостоєні вищої музичної нагороди — премії «Греммі». А чи багато в світі піаністів, які після 12-річної перерви з тріумфом повернулися на сцену? Чи у 83 роки блискуче виступали? Те, що після більше шести десятиріч пройшли концерти відомого емігранта, чиє ім’я на батьківщині замовчувалося, велика заслуга останнього менеджера В. Горовица Пітера Гелбса. Саме він зумів переконати піаніста, що треба провести гастрольний тур країнами, де зароджувалася його світова слава, а в квітні 1986 року Володимир Самійлович виступив у Москві й Ленінграді, побував iз приватним візитом у Харкові.

«Горовиц своєю грою змінив уявлення про виконавське мистецтво. Його виступи — справжня революція у музиці, — згадує П. Гелбс. — Горовиц був останнім представником великої романтичної традиції. На жаль, сьогодні класична музика все більш віддаляється від спонтанності, несподіванки, вільного підходу. Мені важко описати словами, якими фантастичними були його концерти. Жаль, записи не можуть передати всієї багатої музичної палітри піаніста. Його виступи завжди відзначалися несподіванкою, яскравістю. Горовиц не був схожий на більшість класичних музикантів, які прагнули, передусім, технічної досконалості, а він слухачів брав за душу. Горовицькі виступу зачаровували. Хоча в них, часом, і траплялись технічні помилки, але він умів переконувати своїм трактуванням. Горовиц був унікальним посередником між композитором і слухачами. Його гра захоплювала. Якщо послухати 10 виступів піаніста, то всі вони звучатимуть по-різному. Горовиц завжди був непередбачуваним, несподіваним, безпосереднім. Його неможливо копіювати, а слава піаніста залишиться на віки».

Символічно, що крайнєвський фестиваль відкривають лауреати горовіцьких конкурсів різних років: Олексій Гринюк і Дмитро Онищенко з України, Ногі Нарія з Японії. Молоді музиканти виступатимуть у супроводі Національного симфонічного оркестру України під орудою Володимира Сіренко. У концерті прозвучать твори Шопена, Брамса і Чайковського.

За словами Володимира Крайнєва, нинішній фестиваль не випадково назвали «Парадом піаністів планети». До Києва запросили самобутніх, віртуозних і талановитих музикантів iз різних країн. Гостями фестивалю стануть: Мішель Альберто (Франція), Аяка Уєхара (Японія), Ілля Рашковський, Олександр Чайковський, Наталія Мельникова і Наталія Єрасова (Росія), Денис Прощаєв, Валерія Мірош, Ігор Четуєв (Україна) та інші. Володимир Всеволодович пообіцяв меломанам цікаві прем’єри. Уперше в Україні прозвучить Концерт для двох фортепіано з оркестром Макса Бруха. Його виконають лауреати міжнародних конкурсів Агліка Генова і Любен Дiмітров (Болгарія), а також Концерт для двох фортепіано з оркестром Олександра Чайковського, що прозвучить у виконанні автора і Наталії Мельникової (заслужених діячів мистецтв Росії).

Кияни також почують гру маестро Крайнєва. Він виконає Сонату для віолончелі й фортепіано, тв. 19 Сергія Рахманінова, партнером Володимира Всеволодовича виступить Олександр Рудін. Крайнєв акомпануватиме співачці Наталії Єрасовій (меццо-сопрано), яка виконає рахманіновські романси. А 16 жовтня (у день закриття фестивалю) у крайнєвській та Симфонічного оркестру філармонії України (диригент Микола Дядюра) інтерпретації прозвучить Перший концерт для фортепіано з оркестром Дмитра Шостаковича.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: