Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Президент залишається вірним курсу жовтня. 1994-го

16 липня, 1997 - 00:00

Учора на брифінгу заступник голови Адміністрації Президента Анатолій Гальчинський висунув тезу про "економізацію діяльності Президента".

Тезу він аргументував, по-перше, низкою указів і розпоряджень економічного змісту, які днями підписано Л. Кучмою або які зараз готуються. По-друге, тим, що на виконання "побажань" Президента розроблено "Невідкладні заходи по прискоренню реформ і виведенню економіки з кризи". По-третє, тою обставиною, що найближчими 9-ти днями Президент щодня відвідуватиме різні заходи економічного спрямування.

Учора ж проект "Невідкладних заходів" (а не програми! - наполягає Гальчинський) було внесено на засідання Ради регіонів, далі його розгляне Вища економічна рада, згодом - засідання уряду, а насамкінець підпише Президент. До "Невідкладних заходів", реалізацію яких розраховано на 2 роки, буде додано перелік законодавчих актів (39 законопроектів), які парламенту, на думку розробників, необхідно прийняти в першу чергу. Саме тому, за словами А. Гальчинського, Президентом ініційоване питання про пролонгацію роботи парламенту - аби він протягом року встиг прийняти ці закони.

Характеризуючи документ, Анатолій Гальчинський окреслив його концептуальні положення: прискорення реформ, дотримання пріоритетності макроекономічної стабілізації і жорсткої антиінфляційної позиції, але найголовніше - продовження курсу жовтневої (1994 року) політики, яка свого часу базувалася на передвиборній програмі Леоніда Кучми. Як зазначив Гальчинський, хоч про Кучму і кажуть, що він відійшов від своєї передвиборної програми, але "насправді Президент залишається самим собою".

Сергій ПЕТРИК, "День"
Газета: 
Рубрика: