Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Президента запрошують на чоловічу розмову

22 лютого, 2012 - 00:00
ВЕРХОВНА РАДА. 21 ЛЮТОГО 2012 РОКУ / ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Учора депутати-опозиціонери виявили бажання поспілкуватися з Президентом «не як політики, а як... чоловіки». Віце-спікер Микола Томенко з парламентської трибуни заявив, що фракція «БЮТ — Батьківщина» вимагає зустрічі з Віктором Януковичем для обговорення дій щодо реалізації резолюції ПАРЄ. «Я переконаний, що Президент не знає реальної ситуації в країні, що робить його команда, тому я думаю, що така розмова буде корисною не лише Україні, а і йому».

Утім виявилося, що опозиція має чимало й інших запитань до Віктора Федоровича. Їх уже після перерви озвучив Арсеній Яценюк.

— У п’ятницю на порядку денному роботи Верховної Ради стоїть законопроект про приватизацію української ГТС, тому ми також вимагаємо від Президента відповісти на запитання, про що ведуться переговори з РФ, що ми здаватимемо нашим російським партнерам і що Україна готова віддати Росії, щоб отримати дешевий газ, — сказав Яценюк з парламентської трибуни. — Що стосується кадрових ротацій у владі, хочемо, щоб Президент України відповів на запитання, чи збирається він запроваджувати надзвичайний стан в Україні, оскільки в країні формується військова хунта.

Тепер справа за Президентом. Висловлюючись футбольною термінологією, м’яч на його стороні поля. «Це право Президента призначати зустрічі, в нього є свій графік. Я думаю, що Віктор Федорович не цурається опозиції, а готовий на широкий діалог», — більш ніж ухильно відповів «Дню» Михайло Чечетов.

«Лідери опозиції просто хочуть прийти до Януковича й просто запитати його в лоб: «Вікторе Федоровичу, ви збираєтеся виконувати резолюцію ПАРЄ чи ви просто навішали локшини на вуха спочатку Меркель, Саркозі, Коморовському й пані Клінтон!» — обурився в розмові з «Днем» бютівець Андрій Павловський. — А якщо він усе-таки збирається виконувати свою обіцянку, то опозиція вимагатиме план конкретних заходів. Наприклад, першим звільняє Луценка, другою — Тимошенко, потім — Іващенка».

А тим часом, Верховна Рада схвалила в першому читанні ініціативу Кабінету Міністрів про дозвіл чиновникам залишатися на державній службі після досягнення 65 років. Зауважимо, що Миколі Азарову 17 грудня 2012-го якраз мине 65 років.

Ще цього тижня парламентарії повинні обрати голову комітету зі свободи слова й ЗМІ. Учора комітет підтримав ідею призначити депутата фракції НУ — НС Юрія Стеця своїм главою. Підтримає колегу по опозиції фракція БЮТ чи знову стане в позу? У БЮТ запевняють, що в них насправді велика лава запасних — Абдулов, Уколов, Кондратюк. Але, судячи з усього, їм таки доведеться відступити й погодиться на Стеця.

А от питання обрання нового уповноваженого Верховної Ради з прав людини відкладено до середини березня. Наразі обговорюються дві кандидатури — Ніни Карпачової та Євгена Захарова. Як уже писав «День», керівника Українського Гельсінського союзу Захарова висунула опозиція, а от щодо Карпачової все далеко не так зрозуміло. Словом, їхні шанси поки рівні.

Олена ЯХНО, «День»
Газета: 
Рубрика: