Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про драматургію журналістики

Учасники Літньої школи журналістики «Дня» поспілкувалися з Валерієм Балаяном, режисером, репортером, автором єдиного фільму про Настю Бабурову
27 липня, 2010 - 00:00
ФОТО ЯРОСЛАВА МІЗЕРНОГО

Читачі «Дня» вже мали можливість долучитися до спілкування учасників школи журналістики з Леонідом Кравчуком, Віталієм Портниковим, Євгеном Головахою, Сергієм Головатим. Учора гостем «Дня» був кінорежисер Валерій Балаян — драматург неігрового кіно, автор 40 сценаріїв документальних фільмів та режисер 60 неігрових стрічок, власний кореспондент російського «Радио «Свобода», людина, яка добре обізнана з суспільними процесами в Росії та Україні. «Журналіст на посттоталітарному просторі не може бути лише репортером, для нього не достатньо лише максимально точно передавати інформацію», — зазначив Валерій Балаян.

На зустріч із учасниками Літньої школи журналістики режисер приїхав спеціально з Санкт-Петербурга, де був учасником кінофестивалю «Послание к человеку». Про Літню школу журналістики Валерій Вазгенович дізнався зі шпальт газети. Минулого року «День» та Валерія Балаяна поєднала увага до журналістки «Новой газеты» Анастасії Бабурової, дівчини з Севастополя, що навчалася в Москві та загинула від рук російських нацистів. «День» — чи не єдина газета в Україні, котра детально розповідала про цю трагедію, а також про саму Настю Бабурову. Валерій Балаян також чи не єдиний, хто через рік після трагедії, побачивши мовчання російських ЗМІ, зняв фільм про Настю з промовистою назвою «Любите меня, пожалуйста». 28 березня 2010 року фільм Валерія Балаяна був показаний в київському Будинку кіно у рамках VІІ Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays.UA.

Учасники Літньої школи журналістики ще до зустрічі з Валерієм Балаяном були знайомі з фільмом режисера «Любите меня, пожалуйста», а про Настю вони знають із двотомника «Бібліотеки газети «День» — «Екстракт 150». Тому спілкування розпочиналося з діалогу навколо самого фільму, проблем, яких він торкається, постаті самої Насті, та в результаті вийшло далеко за межі цих тем. Крім того, Валерій Вазгенович дав молодим журналістам майстер-клас на тему «Драматургія інтерв’ю».

Про зворотність та незворотність політичних і суспільних процесів у Росії та Україні та взаємозв’язок між ними, причини, чому в Росії люди, що не втратили здатність до критичного мислення, стають маргіналами, та небезпеку повторення такого явища в Україні, про міфи, що вибудовуються навколо історичних подій та постатей, і рамки, в яких ці міфи утримують пострадянські суспільства, — діалог учасників Літньої школи журналістики та Валерія Балаяна, який читачі «Дня» матимуть змогу прочитати на шпальтах газети.

Вікторія СКУБА, «День»
Газета: 
Рубрика: