Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Рада енергоринку виступає проти ідеї Тимошенко

29 березня, 2000 - 00:00

Директори Ради енергоринку на нараді в Києві заявили, що не підтримують ідею віце-прем’єра Юлії Тимошенко позбавити обленерго функції з продажу електроенергії, повідомляють «Українські новини». «Всі рішення, які є, — від лукавого. Ми повинні ухвалити рішення, щоб Кабмін разом із членами Ради енергоринку такого документа не підписував», — сказав директор компанії «Донбасенерго» Ігор Свердлов. «Тільки вийде постанова, відразу як мінімум на 50% впаде збір грошей», — сказав голова правління «Житомиробленерго» Юрій Андрейчук, маючи на увазі ліквідацію енергозбутових функцій обленерго.

У той же час директори Ради енергоринку вважають, що необхідно міняти правила роботи енергоринку та пропонують укласти прямі договори між генеруючими та постачаючими компаніями, виключити незалежних постачальників із роздрібного ринку та вивести «Енергоринок» зі складу «Укренерго». «Треба перевести обленерго та генеруючі компанії на прямі договори. Я повинен знати, хто переді мною відповідає. Повинен бути один постачальник в області — обленерго», — сказав голова правління «Дніпроенерго» Володимир Бондаренко. 17 березня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко представила на нараді в Кабміні вдосконалений проект зміни діючої моделі енергоринку, основною метою якого є позбавлення обленерго енергозбутових функцій і створення альтернативних структур із постачання електроенергії. Зокрема, Тимошенко знизила розмір необхідної застави для переможців конкурсів з постачання електроенергії в областях до 50% місячної вартості споживаної областю електроенергії. Раніше Тимошенко планувала встановити заставу в розмірі двомісячної вартості споживаної областю електроенергії. У березні Кабінет Міністрів і урядовий комітет з реформування в ТЕК відклали розгляд проекту зміни діючої моделі енергоринку на невизначений термін. 24 березня директори Ради енергоринку підписали письмове звернення до Кабінету Міністрів і Мінтопенерго з проханням не скасовувати функції обленерго з постачання електроенергії. «Не створювати якісь структури, що підміняють діючу систему постачання електроенергії в областях України», — говориться у проханні Ради енергоринку до уряду.

Згідно з текстом письмового звернення, запропонований Кабміном проект реформування енергоринку, що передбачає ліквідацію енергозбутових функцій обленерго, не відповідає рішенням загальних зборів членів оптового ринку електроенергії. 15 лютого цього року загальні збори членів оптового ринку доручили Раді енергоринку розглянути можливість скасування функцій компанії «Укренерго» як оптового покупця й продавця електроенергії, а також можливість укладення прямих фінансових контрактів між виробниками та постачальниками електроенергії. Загальні збори членів оптового ринку не розглядали скасування функцій обленерго з постачання електроенергії споживачам. До складу директорів Ради енергоринку входять керівники 5 енергогенеруючих і 5 енергопостачаючих компаній. Згідно із Законом про електроенергетику та Договором «Енергоринку», загальні збори членів «Енергоринку» мають повноваження самостійно змінювати правила роботи на оптовому ринку електроенергії. Закон про електроенергетику та Договір «Енергоринку» не передбачають можливостi адміністративного визначення умов роботи на оптовому ринку електроенергії й органами державної виконавчої влади.

Інф. «Дня»

Газета: 
Рубрика: