Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Раїса Богатирьова — секретар РНБО

25 грудня, 2007 - 00:00
ФОТО ЛЕОНІДА БАККА / «День»

Володимир ФЕСЕНКО: «Це призначення — реалізація ідеї Віктора Ющенка про включення Партії регіонів до певної незвичайної, гнучкої конфігурації влади».

Учора Президент України Віктор Ющенко призначив Раїсу Богатирьову секретарем Ради національної безпеки та оборони. Відповідний указ опубліковано на офіційному сайті голови держави. Рішення, м’яко кажучи, несподіване — мало того, що представник Партії регіонів, та ще й жінка! Так, дивишся, Україна наздожене за рівнем «фемінізації» влади країни Скандинавії...

А якщо серйозно, очевидно, що Богатирьова — це противага Тимошенко. Тепер Юлію Володимирівну контролюватимуть не лише міністри Єхануров і Онищук, але й Раїса Василівна. Одним словом, система стримувань і противаг у своєму вищому прояві.

На думку політолога Володимира ФЕСЕНКА, це призначення — реалізація ще давньої ідеї Віктора Ющенка про включення Партії регіонів до певної незвичайної, гнучкої конфігурації влади. Щоб у нас не було жорсткої опозиції й щоб опозиція співпрацювала з владою:

— Ще в жовтні Ющенко пропонував віддати один із важливих портфелів в уряді представнику опозиції. Цього не сталося. У парламенті ця ідея також не реалізована. І ось Ющенко реалізував це в такій формі. І тим самим створив собі проблеми з багатьма своїми прихильниками.

Подібне рішення буде сприйнято як союз Ющенка з Партією регіонів. І боюся, що це призведе до чергової хвилі відтоку союзників Ющенка до табору Тимошенко. Але все ж таки потрібно враховувати, що йдеться про секретаря — це по суті голова апарату Ради національної безпеки та оборони. Йдеться не про якусь ключову владну фігуру. Просто так склалося, що в нас, з деяких пір, посада секретаря РНБО сприймається як одна з посад «великої п’ятірки». Хоч, гадаю, за нинішніх умов, трохи завищений статус цієї посади.

РЕАКЦІЯ

Партія регіонів позитивно оцінює призначення одного зі своїх лідерів Раїси Богатирьової секретарем Ради нацбезпеки та оборони. Про це заявила член фракції Партії регіонів Ганна Герман. Вона назвала Богатирьову «досвідченим, збалансованим політиком». «Це призначення ще раз підтверджує те, що Президент налаштований на об’єднання країни», — наголосила вона. У свою чергу, член фракції НУ-НС Юрій Ключковський називає призначення Богатирьової позитивним сигналом частини Партії регіонів, яка настроєна на конструктивне співробітництво зі всіма гілками влади. Разом із тим, Ключковський зазначив, що Президент тим самим дає зрозуміти радикально настроєній частині Партії регіонів, що «без об’єднання зусиль» в Україні неможливо змінити ситуацію на краще.

Олена ЯХНО, «День»
Газета: 
Рубрика: